Komu bude vakcína poskytnutá prednostne? Eurokomisári predstavili stratégiu očkovania na COVID-19

NETKY.SK • 15 Október 2020, 15:40 • 2 min
Komu bude vakcína poskytnutá prednostne? Eurokomisári predstavili stratégiu očkovania na COVID-19

BRUSEL - Európska komisia (EK) vo štvrtok, krátko pred začatím dvojdňového summitu lídrov 27-člennej EÚ, predstavila kľúčové body, ktoré majú členské štáty zohľadniť vo svojich národných stratégiách očkovania proti COVID-19.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Cieľom usmernení je pripraviť EÚ a jej občanov na to, že bude k dispozícii bezpečná a účinná očkovacia látka, ako aj výber skupiny obyvateľstva, ktorá bude prioritne zaočkovaná. 

 

img

 

Vakcínu musí schváliť EMA

Eurokomisia zdôraznila, že sa s farmaceutickými firmami snaží zabezpečiť prístup k bezpečným očkovacím látkam. Tiež presadzuje koordinovaný postup v otázkach očkovacích stratégií pri zavádzaní vakcín. Každú vakcínu pritom bude musieť schváliť Európskou agentúrou pre lieky (EMA), aby zodpovedala všetkým normám. 

 

Mohlo by vás zaujímať: Na Kryme vyvinuli novú vakcínu proti koronavírusu

 

Predsedníčka EK Ursula von der Leyenová uviedla, že bezpečná a účinná očkovacia látka bude najlepšou zbraňou, ako poraziť koronavírus a vrátiť sa späť do normálneho života.

 

img

 

"Usilovne pracujeme na uzatvorení dohôd s farmaceutickými spoločnosťami a zabezpečení budúcich očkovacích dávok. Teraz nám zostáva zaručiť, že po získaní vakcíny ju budeme pripravení použiť," uviedla predsedníčka EK.

 

Prečítajte si viac: Vedci objavili látku, ktorá potláča aktivitu koronavírusu. Zväčša je v každej kuchyni

 

Stratégia očkovania pomôže štátom

Podľa von der Leyenovej EK svojou stratégiou očkovania pomáha krajinám EÚ s prípravou očkovacích kampaní, aby sa vlády vedeli rozhodnúť, kto by mal byť očkovaný ako prvý, ako vakcíny spravodlivo rozdeliť a ako ochrániť najzraniteľnejšie osoby.

 

img

 

Dodala, že sa pandémia vracia späť na úroveň z jari tohto roka, pričom nie všetky členské štáty sú na tento stav dobre pripravené. Aj preto je cieľom zaistiť dostatok bezpečných, cenovo dostupných a prístupných vakcín proti COVID-19 pre všetky členské krajiny, hneď ako budú k dispozícii.

 

Mohlo by vás zaujímať: Podľa profesora Krčméryho porazíme koronavírus približne o 120 dní, dôležitá však bude vakcinácia

 

Vakcína nie je zázračný liek

Eurokomisárka pre zdravie a bezpečnosť potravín Stella Kyriakidisová upozornila, že vakcína nebude "zázračným liekom". Bude však kľúčová pre záchranu životov a zvládnutie pandémie.

 

Povedala, že len čo sa podarí získať bezpečnú a účinnú vakcínu, krajiny EÚ musia byť pripravené ju rýchlo nasadiť a získať si aj dôveru občanov v jej bezpečnosť a účinnosť.

 

Prečítajte si viac: Slovensko sprísňuje opatrenia - povinné rúška, obmedzené prevádzky a podujatia

 

V rámci očkovacej stratégie by krajiny mali zaručiť schopnosť očkovacích tímov poskytovať vakcíny proti COVID-19 vrátane kvalifikovanej pracovnej sily a zdravotníckeho a ochranného vybavenia.

 

Výroba očkovacej látky bude spočiatku obmedzená

Národné vlády by mali s verejnosťou odkumunikova prínos ako aj prípadné riziká vakcín proti COVID-19, aby sa posilnila dôvera verejnosti.

 

img

 

Všetky členské štáty budú mať v závislosti od počtu obyvateľov prístup k vakcínam proti COVID-19 v rovnakom čase. Zároveň bude spočiatku k dispozícii iba obmedzený počet dávok očkovacej látky, až kým sa nepodarí zvýšiť objem ich výroby.

 

Kto bude prednostne zaočkovaní? 

EK uvádla zopár príkladov prioritných skupín, ktoré by krajiny mali zvážiť po získaní vakcín. Ide najmä o zdravotníckych pracovníkov a zamestnancov v zariadeniach dlhodobej starostlivosti, osoby vo veku nad 60 rokov, pacienti, ktorých koronavírus ohrozuje najviac, osoby, ktoré nemôžu obmedziť sociálne kontakty, a výraznejšie znevýhodnené sociálno-ekonomické skupiny.

 

Koronakríza a s ňou spojená otázka očkovania bude jednou z tém summitu EÚ. Šéfovia štátov a vlád budú o tejto agende rokovať v piatok.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies