Spisovateľka, ktorá uchvátila milióny čitateľov

NETKY.SK • 18 Jún 2021, 07:57 • 2 min
Spisovateľka, ktorá uchvátila milióny čitateľov

Keď na Slovensko prenikla prvá časť série Sedem sestier, nikto ani len netušil, aký rozruch spôsobí. Pri spätnom pohľade a dlhšom zvážení je celkom pochopiteľné, že čitateľský okruh bol uchvátený, koniec koncov spisovateľka Lucinda Riley si získala náklonnosť v každej krajine, do ktorej sa jej tvorba preložila.

slovakia

left justify in out

Jej meno predtým známe nebolo, avšak v súčasnosti sú kníhkupectvá preplnené zákazníkmi, ktorých trápi rovnaká otázka. „Kedy sa dočkáme ďalšej knihy od Lucindy Riley?"

 

Smrť si, žiaľ, počká na každého, a to bez ohľadu na to, aký veľký talent človek vlastnil a koľko nedokončenej práce po sebe zanechal. Verejnosť je právom šokovaná a zdrvená tragickou správou, že Lucinda Riley síce bojovala s chorobou statočne, ale napokon jej telo prestalo slúžiť, a tak sa vie už nielen o jej dátume narodenia, ale aj o dni úmrtia.

 

O autorke
Výnimočne nadaná spisovateľka Lucinda Riley strávila niekoľko prvých rokov po narodení na írskom vidieku neďaleko Belfastu. Trvalo to dovtedy, kým sa nepresťahovala a nezačala sa písať celkom nová kapitola života spätá s Anglickom.


Vo veku 14 rokov si splnila sen a v Londýne nastúpila na školu, ktorej špecializácia spočívala v rozdávaní potrebného vzdelania v oblasti baletu a herectva.

 

img


Čoskoro sa ukázalo, že ako herečka tiež nie je márna, pretože získala prvú úlohu a diváci ju mohli vidieť na BBC. Zaznamenávala tak jeden úspech za druhým, a to nielen v kariére, ale aj na poli osobného šťastia, pretože sa dobre vydala a nebyť mononukleózy, ktorej sa akosi nevedela zbaviť, možno by sa ani tak intenzívne nezahryzla do písania. Dlhotrvajúci pobyt v domácnosti ju totiž priviedol k vytvoreniu prvej knihy, ktorú sa podarilo publikovať v roku 1992.

 

Sedem sestier
Jej romány by sa vo všeobecnosti dali označiť za prepracované, ale pravdou je, že najviac ohlasov sa dočkala séria Sedem sestier.
Každá časť je svojsky iná, avšak dajú sa nájsť aj rovnaké črty, ktoré ich vzájomne prepájajú.


Maia, Ally, Star, Cece, Tiggy, Electra a Merope sú nevlastné sestry. Vyrastali obklopené luxusom, ktorý je pre väčšinu až nepredstaviteľný, veď za všetko vraví skutočnosť, že domovom im bol nádherný zámok na brehu Ženevského jazera.

 

Adoptoval si ich tajomstvami opradený milionár Tatko slaný, pričom záhada ich pôvodu ostávala nevyriešená až do osudného dňa, keď zomrel a zanechal po sebe nielen bohatstvo, ale aj odkaz minulosti.

 

img


Všetkých šesť sestier prijalo obálku s inštrukciami, ako vypátrať svoje korene a nájsť odpoveď na základnú otázku, ktorú si snáď kládlo celé ľudstvo, a to najmä na prahu dospievania.


„Kto vlastne som?" pýta sa aj jedna sestra za druhou, a aby nadišlo rozuzlenie, postupne sa každá z nich vydáva na cestu plnú objavovania.


Pre sériu sú typické striedanie prítomnosti s históriou, dobrodružstvo, srdcervúca romantika, nečakané zvraty a postupný prerod hlavnej postavy.

 

Autorka si navyše dala záležať na štúdiu historických faktov, vďaka čomu sa čitateľ oboznámi s viacerými zaujímavosťami, ktoré mu síce život natrvalo nezmenia, ale aspoň ho obohatia a prinútia uvedomiť si, že svet je oveľa väčší a zložitejší, než by sa mohlo zdať.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michaela Mihokova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies