Prostitúcia a nútené práce: Obchod s ľuďmi v zahraničí si vyžiadal 30 slovenských obetí!

NETKY.SK • 16 Október 2014, 17:50 • 2 min
Prostitúcia a nútené práce: Obchod s ľuďmi v zahraničí si vyžiadal 30 slovenských obetí!

BRATISLAVA - Ministerstvo vnútra eviduje za minulý rok 30 osôb, ktoré sa stali v zahraničí obeťami obchodovania s ľuďmi. Ide však len o tých, ktorí dobrovoľne vstúpili do Programu podpory a ochrany obetí obchodovania s ľuďmi.

slovakia

left justify in out

Povedal to dnes na tlačovej konferencii v Bratislave riaditeľ Odboru prevencie kriminality rezortu vnútra Jozef Halcin. Zo spomínaného počtu bolo 21 žien, z nich dve maloleté, a deväť mužov. Najčastejším účelom obchodu bolo sexuálne vykorisťovanie, za ním nasleduje nútená práca, nútené sobáše a nútene žobranie. „Nútená práca a nútené sobáše majú rastúcu tendenciu, pri žobraní sme však zaznamenali pokles,“ poznamenal.

 

Krajín, do ktorých obete odchádzajú, je podľa Halcina veľa, no najčastejšie uvádzali Veľkú Britániu, ale aj Nemecko, Česko, Taliansko, Belgicko či Holandsko. Ako dodal, obetí je však oveľa viac, pretože latencia je štyri až sedemkrát vyššia. Dôvodom býva strach obetí, takisto hanba či nedôvera v inštitúcie či strach z toho, ako obete okolie príjme späť. 

 

V Bratislave sa dnes a v piatok 17. októbra koná medzinárodná konferencia, ktorej cieľom je výmena skúseností a poznatkov v oblasti obchodu s ľuďmi či novodobým otroctvom s dôrazom na marginalizované rómske komunity. „Chceme tiež vytvoriť také podmienky, aby sa obete nebáli komunikovať s orgánmi činnými v trestnom konaní či inými inštitúciami,“ povedal novinárom riaditeľ Odboru prevencie kriminality MV SR. Nelegálny obchod s ľuďmi totiž podľa jeho slov predbehol dokonca nelegálny obchod so zbraňami či drogami. „Je prepojený po celej Európe, ide teda o organizovaný trestný čin, a práve preto sme aj konferenciu zvolali. Výmena informácií je veľmi dôležitá,“ pripomenul. 

 

Obchodu s ľuďmi sa rezort vnútra venuje aj v projekte, ktorého cieľovou skupinou sú práve marginalizované rómske komunity. „Nezvolili sme túto skupinu náhodne, pretože zo štatistík vyplýva, že príslušníci národnostných menšín tvoria významnú časť obetí obchodovania,“ uviedol Halcin. V tomto roku pracovníci Informačného centra na boj proti obchodovaniu s ľuďmi a prevencie kriminality ako aj odboru v rámci projektu vyškolili viac ako 300 ľudí z rôznych skupín. Poskytli im informácie z tejto oblasti, tiež možnosť zapojiť sa do referenčného mechanizmu tak, aby bola obetiam poskytnutá potrebná pomoc a uľahčilo sa odhaľovanie tohto trestného činu. 

 

V prípade tohto nelegálneho obchodu je však veľmi dôležitá prevencia, pričom, ako uviedol Halcin, „najvhodnejšie je využívanie televíznych kanálov“. Rezort práve preto spracoval film s názvom Novodobí otroci, ktorý emotívnym spôsobom zobrazuje trápenie Rómov s jednoduchou vidinou zárobku. Je v ňom zobrazené, ako takýto ľudia dopadli, pričom ide o skutočné prípady. „Je to najefektívnejšia forma, ako dokázať, že ide o veľký problém,“ poznamenal. 

 

Film ako aj medzinárodná konferencia patria medzi aktivity pri príležitosti ôsmeho Európskeho dňa boja proti obchodovaniu s ľuďmi, ktorý si pripomenieme v sobotu 18. októbra. Jednou z ďalších aktivít na pripomenutie si tohto dňa je filmový festival Spolu proti obchodovaniu s ľuďmi, ktorého organizátorom je Slovenská katolícka charita (SKCH). Záujemcovia sa môžu prísť na filmy pozrieť v piatok 17. októbra do bratislavského kina Lumiere so začiatkom o 17:30. Festival ponúkne kolekciu rôznorodých snímok slovenskej i zahraničnej produkcie spolu so sprievodným programom a panelovou diskusiou. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies