Proruskí hackeri zaútočili na viaceré švajčiarske vládne webové stránky

NETKY.SK • 12 Jún 2023, 18:30 • 2 min
Proruskí hackeri zaútočili na viaceré švajčiarske vládne webové stránky

ŽENEVA - Viacero vládnych stránok vo Švajčiarsku čelilo v pondelok kybernetickému DDoS útoku. Prihlásili sa k nim proruskí hackeri.

slovakia

left justify in out

Viacero vládnych stránok vo Švajčiarsku čelilo v pondelok kybernetickému DDoS útoku, ku ktorému sa prihlásili proruskí hackeri, oznámili švajčiarske úrady. TASR o tom informuje podľa správ agentúr AFP a Reuters.

 

Švajčiarske Národné centrum pre kybernetickú bezpečnosť (NSCS) uviedlo, že v dôsledku útoku boli "nedostupné rôzne webové stránsky federálnej administratívy a spoločností pridružených ku konfederácii". NCSC uviedlo, že útok analyzuje spolu s úradmi, ktorých sa dotkol, a pracuje na stanovení náležitých opatrení. Centrum pritom zdôraznilo, že počas útoku neprišlo ku strate dát. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj má vo štvrtok prostredníctvom videokonferencie vystúpiť s príhovorom vo švajčiarskom parlamente, pripomína Reuters. NSCS útok s prejavom Zelenského nespojilo. Dodalo však, že k útoku sa prihlásila skupina NoName, ktorá bola aj za minulotýždňovým útokom na webovú stránku švajčiarskeho parlamentu.

 

img

princíp fungovania ransomware útokov

 

Vo Švajčiarsku, rovnako ako aj v iných krajinách, stúpa počet kybernetických útokov cielených na firmy, vládu či univerzity, píše AFP. Švajčiarska vláda minulý týždeň varovala, že mohlo nastať odcudzenie dát pri ransomware útoku na technologickú spoločnosť Xplain, ktorá poskytuje softvér viacerým vládnym rezortom. Medzi klientami firmy Xplain je napríklad aj švajčiarska armáda. Švajčiarska vláda však podľa svojich vyjadrení nepredpokladá, že by systémy firmy Xplain mali priamy prístup k systémom federálnej administratívy. Xplain z útoku obvinila skupinu Play, ktorá bola obvinená aj z nedávneho kybernetického útoku na švajčiarske médiá.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies