Projekt OZ Náruč zoznamuje deti s problematikou násilia

NETKY.SK • 25 Apríl 2015, 15:27 • 2 min
Projekt OZ Náruč zoznamuje deti s problematikou násilia

ŽILINA - Zoznámiť deti s problematikou násilia, naučiť ich, ako sa chrániť a kde vyhľadať pomoc, je zámerom projektu Bližšie k deťom žilinského občianskeho združenia (OZ) Náruč – pomoc deťom v kríze.

slovakia

left justify in out

Preventistky OZ navštívili v rámci projektu od mája minulého roka 11 škôl v Žiline a okolí a oslovili 840 žiakov.

„Komunikujeme s deťmi a odovzdávame im potrebné informácie. Semináre vedieme hravou formou, s využitím počítačových animácií. Pokúšame sa vtiahnuť deti do hier a diskusií, zameraných na objasnenie, čo je násilie na deťoch a čo robiť, keď sú s ním deti konfrontované,“ uviedla preventistka Mariana Sedliaková.

 

Zdôraznila, že úspech seminárov závisí vždy od záujmu detí. „Po počiatočnom ostychu väčšinou živo komunikujú. Nielen o násilí, ale o všetkom, čo ich trápi a čo s násilím spájajú. Ukazuje sa, že na väčšine škôl chýba styčná osoba, na ktorú by sa deti v prípade problémov mohli obrátiť a ku ktorej by si mohli vybudovať dôveru. Stretávame sa aj s tým, že deti násilie nevedia identifikovať a nepoznajú rozdiel medzi rodičovským trestom a týraním. Niet sa čomu čudovať, pretože s rozlišovaním medzi primeraným potrestaním dieťaťa a násilím má problém aj mnoho dospelých,“ podotkla preventistka OZ Náruč – pomoc deťom v kríze.

 

Diskusie s deťmi podľa nej prinášajú zistenia, podnetné aj z hľadiska vytvárania účinného systému ochrany detí pred násilím. „Na otázku, ako by pomohli kamarátovi, ktorý by sa im zdôveril, že ho doma bijú, odpovedali deti napríklad – poradil by som mu, aby ušiel z domu, zobral by som ho k sebe domov, zbil by som jeho rodičov. Deti nepoznajú dôležité telefónne čísla, napríklad na políciu, Linku detskej istoty alebo iné pomáhajúce organizácie. Počas stretnutí im preto vysvetľujeme, že ak sa cítia ohrozené, môžu sa obrátiť na ľudí, ktorým dôverujú, alebo na organizácie, ktoré poskytujú deťom s takýmito problémami odbornú pomoc. Informácie deťom sprostredkúvame aj pomocou materiálov, v ktorých okrem iného nájdu odkazy na internetovú stránku Náruče s potrebnými kontaktnými údajmi,“ doplnila Sedliaková.

 

Ďalšou formou pomoci deťom je v rámci projektu internetové poradenstvo. „Umožňuje deťom z bezpečia domova sa anonymne zveriť s problémami bez toho, aby museli osobne navštíviť odborného poradcu. Otázky – problémy môžu posielať priamo z webstránky Náruče cez jednoduchý e-mailový formulár alebo ich komunikovať prostredníctvom četu. On-line poradňa formou četu funguje štyri hodiny denne trikrát do týždňa,“ uzatvorila preventistka OZ Náruč – pomoc deťom v kríze.

 

Projekt Bližšie k deťom podporili Island, Lichtenštajnsko a Nórsko prostredníctvom programu Aktívne občianstvo a inklúzia, ktorý realizuje Nadácia Ekopolis v spolupráci s Nadáciou pre deti Slovenska a SOCIA – nadácia na podporu sociálnych zmien.

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies