Progresívne Slovensko chce spraviť verejnú dopravu kvalitnou, atraktívnou a výhodnou, predstavilo lístok CeloSlovák

NETKY.SK • 25 August 2023, 12:30 • 2 min
Progresívne Slovensko chce spraviť verejnú dopravu kvalitnou, atraktívnou a výhodnou, predstavilo lístok CeloSlovák

KOŠICE - Progresívne Slovensko chce spraviť verejnú dopravu kvalitnú atraktívnu a výhodnu, predstavilo lístok CeloSlovák. Lístok je symbolom verejnej dopravy, ktorá spĺňa potrebu ľudí, šetrí naše peňaženky aj svet okolo nás, vyhlásil predseda PS a podpredseda EP Michal Šimečka.

slovakia

left justify in out

“Je hanba, v akom stave je slovenská železničná doprava, a že ani po desaťročiach sľubov nie je dokončená diaľnica do Košíc. Je hanba, že verejná doprava v mestách a medzi obcami často nemá potrebnú kvalitu, intenzitu a prepojenosť. Kým sa nezlepší dopravná situácia, budú pretrvávať aj ostatné problémy regiónov,” uviedol Šimečka s tým, že PS v kampani často využíva na prepravu práve vlaky, aj preto si v hnutí dobre uvedomujú ich stav. 

 

Na tlačovke Progresívne Slovensko predstavilo časť opatrení pre zlepšenie hromadnej dopravy na Slovensku, ale aj jedno špeciálne riešenie.

 


“Pre nás symbolickým opatrením je lístok CeloSlovák. Ide o ročný predplatný lístok za veľmi výhodnú cenu. Ľuďom umožní neobmedzene využívať všetky formy verejnej dopravy na celom Slovensku. Okrem vlakov hovoríme aj o MHD, a o regionálnej autobusovej doprave. Jednoducho povedané: jeden lístok na celé Slovensko za výhodnú cenu,” priblížil Šimečka.

 

 

CeloSlovák je sociálne, aj klimatické opatrenie, ktorého cieľom je zvýšenie záujmu o verejnú dopravu, priblížila podpredsedníčka PS a odborníčka na sociálne veci Lucia Plaváková. 

 

“Na Slovensku je mnoho ľudí, ktorí si nemôžu pravidelné cestovanie autom dovoliť. Sú denne odkázaní na hromadnú dopravu a aj kvôli ním musíme urobiť viac pre jej zlepšenie,” povedala Plaváková a dodala, že filozofiou lístka je, aby sa každému, kto viackrát do týždňa použije nejaký druh hromadnej dopravy výrazne viac oplatilo kúpiť si CeloSlovák. 

 

PS chce verejnú dopravu zatraktívniť nielen zavedením CeloSlováku, ale aj ďalšími opatreniami. Odborník na dopravu hnutia Martin Pekár priblížil, ako chce hnutie zabezpečiť fungujúcu železničnú dopravu. 

 

“Potrebujeme zlepšiť ponuku. Znamená to viac vlakov, ktoré budú jazdiť častejšie a najmä načas, odstrániť meškania a zlepšiť stav tratí. Takmer 40 % koľajníc je v nevyhovujúcom stave. Potrebujeme sa zamerať na dlhodobú víziu modernizácie a rozvoja železníc, elektrifikáciu tratí, modernizáciu na vyššiu rýchlosť a zvýšenie kapacity preťažených tratí,” uviedol Pekár.

 

Ekonomický expert PS Štefan Kišš poukázal, že do železníc Slovensko investuje v porovnaní s okolitými krajinami výrazne menej. “Železničná doprava je naša priorita. Preto potrebujeme zvýšiť financovanie zo strany štátu aj príjmy vďaka viac prepraveným ľuďom aj tovarom a zabezpečiť finančnú stabilitu. Lepšiu hodnotu za peniaze dosiahneme efektívnou priorizáciou investičných projektov - teda realizovať najprv najviac prínosné projekty,” uzavrel Kišš.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: PS / Radovan Choleva Foto: Správy - Pravda
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies