Program Spojených národov pre životné prostredie hlási, že plytvanie potravinami brzdí ekonomický rast a zelený prechod

NETKY.SK • 28 Marec 2024, 18:40 • 2 min
Program Spojených národov pre životné prostredie hlási, že plytvanie potravinami brzdí ekonomický rast a zelený prechod

NAIROBI - Kríza potravinového plytvania a strát dosiahla celosvetovo alarmujúcu úroveň, čo podkopáva snahy o odstránenie hladu, chudoby a znečistenia životného prostredia, uviedol Program OSN pre životné prostredie (UNEP) v novej správe, ktorú zverejnil v stredu.

slovakia

left justify in out

Správa UNEP Food Waste Index Report 2024, druhé vydanie tohto druhu, bola vydaná v Nairobi, hlavnom meste Kene, pred Medzinárodným dňom nulového odpadu, ktorý pripadá na sobotu.

Svet v roku 2022 premrhal 1,05 miliardy ton potravín, čo zodpovedá 132 kg na osobu a pätine všetkých potravín dostupných spotrebiteľom, uvádza sa v správe, ktorej autorom je UNEP a britská environmentálna charitatívna organizácia WRAP.

Inger Andersenová, výkonná riaditeľka UNEP, odsúdila rastúcu krízu straty jedla a plytvania potravinami vo svete, kde 783 miliónov ľudí ročne trpí hladom, zatiaľ čo 150 miliónov detí je zakrpatených v dôsledku chronickej podvýživy. "Plytvanie potravinami je globálna tragédia. Nielenže je to hlavný problém rozvoja, ale dôsledky tohto zbytočného odpadu spôsobujú značné náklady pre klímu a prírodu," poznamenala Andersenová.

Správa hovorí, že domácnosti tvorili v roku 2022 60 percent potravinového odpadu, po nich nasledujú hráči v oblasti potravinových služieb s 28 percentami a maloobchodný sektor s 12 percentami a dodáva, že plytvanie potravinami a straty pre globálnu ekonomiku predstavujú 1 bilión amerických dolárov.

Okrem toho sa v správe uvádza, že plytvanie potravinami a straty spôsobujú 8 až 10 percent ročných emisií skleníkových plynov, päťkrát viac ako v sektore letectva, okrem zhoršenia znečistenia a straty biodiverzity.

Podľa správy UNEP domácnosti v priemere vyhodia asi 1 miliardu jedál denne, čo zodpovedá 79 kg na obyvateľa ročne, podľa ktorej krízu eskalovali vyššie teploty a absencia chladiacich reťazcov.

Výzva v oblasti plytvania potravinami sa už neobmedzuje na bohaté krajiny, pretože rýchlo prechádza do ekonomík so strednými a nízkymi príjmami uprostred neudržateľných spotrebiteľských návykov, uviedol UNEP.

Vidiecke oblasti v krajinách so stredným príjmom plytvali menej jedlom, podľa správy, ktorá tento jav pripisuje väčšiemu využívaniu zvyškov potravín pre domáce zvieratá, krmivo pre zvieratá a domáce kompostovanie.

Správa UNEP o indexe potravinového odpadu, ktorá bola prvýkrát zverejnená v roku 2021, sa snaží sledovať pokrok na úrovni jednotlivých krajín pri znižovaní potravinového odpadu o polovicu do roku 2030 v súlade s cieľom udržateľného rozvoja (SDG) 12.3.

„Množstvá jedlých potravín, ktoré sa vyhodia, sú ohromujúce. Keďže viac krajín začína merať svoj potravinový odpad v sektore maloobchodu a stravovacích služieb, a keďže ich merania pokrývajú viac podsektorov ako v súčasnosti, očakáva sa, že odhady potravinového odpadu sa zvýšia vďaka širšiemu pokrytiu,“ uvádza sa v správe.

Správa navrhuje uzákonenie politík a legislatívy na boj proti plytvaniu potravinami na všetkých úrovniach, okrem jeho začlenenia do národných akčných plánov na boj proti znečisteniu, zmene klímy a strate biotopov.

Harriet Lamb, generálna riaditeľka WRAP, vyzvala na silné verejno-súkromné ​​partnerstvá a lepšiu koordináciu naprieč hodnotovými reťazcami s cieľom zastaviť plytvanie potravinami a odvrátiť ekologickú krízu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Xinhua, Foto: Xinhua / Sun Ruibo
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies