Mexický prezident prekvapil, toto žiada od Španielska po 500 rokoch!

NETKY.SK • 26 Marec 2019, 07:25 • 2 min
Mexický prezident prekvapil, toto žiada od Španielska po 500 rokoch!

MADRID/MEXIKO - Španielska vláda v pondelok dôrazne odmietla žiadosť Mexika, aby sa Madrid ospravedlnil za násilnosti páchané počas dobývania Mexika a koloniálnej éry v 16. storočí.

slovakia

left justify in out

"Príchod Španielov na súčasné mexické územie pred 500 rokmi nemožno posudzovať podľa súčasných kritérií," cituje agentúra AFP z reakcie vlády na list mexického prezidenta Andrésa Manuela Lópeza Obradora adresovaný španielskemu kráľovi Filipovi VI a pápežovi Františkovi.

 

img

 

Kabinet v Madride vyjadril tiež poľutovanie nad tým, že López Obrador zverejnil obsah listu, ktorý odoslal už 1. marca. Mexický prezident vo videu zverejnenom v pondelok na Facebooku a Twitteri povedal, že v liste pápežovi a španielskemu kráľovi žiada ospravedlnenie domorodým obyvateľom "za porušenie toho, čo teraz nazývame ich ľudskými právami". "Došlo k masakrám a útlaku," pokračoval López Obrador. "Takzvané dobývanie bolo vykonané mečom a krížom. Vaše kostoly ste postavili na (domorodých) chrámoch," vyhlásil, stojac pred ruinami mayského mesta Comalcalco ležiaceho v súčasnosti v južnom Mexiku. Prezident avizoval, že on sám sa tiež ospravedlní za zločiny spáchané na pôvodnom obyvateľstve a iných menšinách po získaní nezávislosti Mexika od Španielska.

 

img

 

Podľa Lópeza Obradora nastal čas na zmierenie, ale najprv treba požiadať o odpustenie. Ľavicový prezident dúfa, že rok 2021 bude rokom "historického zmierenia". Práve na tento rok pripadajú tri dôležité udalosti v dejinách Mexika: pád vtedajšieho hlavného mesta Aztéckej ríše Tenochtitlánu do rúk Španielov (1521), ktoré bolo založené v roku 1321, ako aj získanie nezávislosti Mexika v roku 1821.

 

López Obrador nastúpil do úradu vlani v decembri po drvivom víťazstve vo voľbách, v ktorých neuspeli kandidáti tradičných politických strán. Snaží sa prezentovať ako zástanca pôvodného mexického obyvateľstva. Doteraz však udržiaval priateľské vzťahy so Španielskom i Vatikánom.

 

Dobývanie Aztéckej ríše (Mexika) Španielmi sa začalo vo februári 1519 a skončilo sa 13. augusta 1521. Výprave velil Hernán Cortés. Väčšina aztéckych pamiatok bola počas neho zničená a takmer všetci Aztékovia zahynuli — ak neboli priamo vyvraždení, podľahli chorobám zavlečeným z Európy.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona