Producentom whisky prinieslo oslabenie libry nečakané zisky

NETKY.SK • 25 December 2016, 12:44 • 2 min
Producentom whisky prinieslo oslabenie libry nečakané zisky

GLASGOW - Hoci väčšina Škótov v júnovom referende hlasovala proti odchodu Británie z Európskej únie (EÚ), malej skupinke z nich prinieslo rozhodnutie o brexite nečakane pozitívny "vedľajší efekt".

slovakia

left justify in out

Libra totiž po zverejní výsledkov referenda oslabila, vďaka čomu je export z britských ostrovov lacnejší.

 

A to prinieslo nárast dopytu po tradičnej Scotch whisky. Až 90 % whisky pritom smeruje na export.

 

Producenti whisky sa tíško radujú z rastúceho dopytu v zahraničí a stúpajúceho exportu vďaka lacnejšej libre, ale jedným dychom dodávajú, že v dlhodobom časovom horizonte sú ich vyhliadky oveľa pochmúrnejšie.

 

Libra od júnového referenda oproti doláru oslabila o zhruba 15 % a jej kurz oproti iným hlavným menám je o vyše 10 % nižší. Výrobcovia whisky v Škótsku si tak užívajú "čas hojnosti". Ale brexit vrhá tiene na ich budúcnosť. Vyzvali preto vládu, aby im poskytla jasnejší obraz o svojich plánoch. Najväčšie obavy majú zo straty prístupu na jednotný európsky trh a zo zavedenia colných poplatkov.

 

Toto odvetvie škótskeho priemyslu aktuálne priamo zamestnáva vyše 10.000 ľudí, čo je o 6 % viac ako pred tromi rokmi. A ďalších 30.000 osôb pracuje vo firmách spojených s výrobou whisky, od plnenia fliaš po distribúciu.

 

Hlavným trhom pre exportérov škótskej whisky boli v 1. polroku USA, nasledujú Francúzsko a Singapur.

Každý rok Škóti vyvezú do zahraničia vyše 500 miliónov fliaš whisky v hodnote zhruba 2 miliardy eur. Zavedenie ciel po brexite im tak môže zasadiť tvrdú ranu.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies