Utajovaná daňovo-odvodová reforma zjednoduší živnostníkom podnikanie, tvrdí premiér

NETKY.SK • 4 Jún 2021, 20:25 • 2 min
Utajovaná daňovo-odvodová reforma zjednoduší živnostníkom podnikanie, tvrdí premiér

BRATISLAVA - Pripravovaná daňovo-odvodová reforma by mala živnostníkom zjednodušiť podnikanie.

slovakia

left justify in out

Uviedol to premiér Eduard Heger v rozhovore pre Webnoviny.sk. „V programe OĽaNO sme deklarovali, že potrebujeme živnostníkom pomôcť v zjednodušení ich podnikania. Mali sme tam bod, aby zaplatili ročnú licenciu, kde si vybavia svoje povinnosti jednou platbou alebo si to rozložia na dvanásť splátok. Tým pádom majú všetky administratívne povinnosti vybavené a môžu sa venovať podnikaniu," uviedol premiér.

 

Heger zvyšovanie daní nevylúčil
Daňovo-odvodová reforma si vyžiada dodatočné výdavky 2,5 miliardy eur. Parlament nedávno schválil navýšenie výdavkov rozpočtu o vyše 3,7 miliardy eur.

 

Eduard Heger nevedel jednoznačne vylúčiť, že nedôjde k navyšovaniu dane z pridanej hodnoty (DPH). „Dohodnime sa najskôr na A, ako majú vyzerať benefity a potom uvidíme účet za to. Budeme hľadať možnosti zafinancovania," uviedol premiér s tým, že možností je viac.

 

„Ak sa začneme baviť len o tom, čo sa bude zvyšovať, úplne stratíme zo zreteľa A, pre čo robíme reformu. Tá je dobrá iba vtedy, ak má pridanú hodnotu pre občanov. V každom prípade naša vláda nebude prinášať riešenia, ktoré by mali ľuďom poškodiť," dodal.

 

Mohlo by vás zaujímať: ROZHOVOR: Daňovo-odvodová reforma je neadresná. Každý rok zatne do štátneho rozpočtu poriadnu sekeru

 

Matovič reformu zatiaľ tají
Koncept dlhoočakávanej reformy z dielne ministerstva financií mal Igor Matovič predstaviť ešte v máji. Zároveň mal predstaviť plán, ako zafinancuje rapídne navýšenie rodičovského príspevku na dieťa vo výške 200 eur.

 

Takýmto spôsobom chce okrem pomoci rodinám, motivovať mladých ľudí, aby si rodiny zakladali. Od poslednej tlačovej besedy, kedy predstavil základné body daňovo-odvodovej reformy, však o nej nikto viac nepočul.

 

Ako uviedli viacerí koaliční partneri, šéf rezortu im návrh reformy zatiaľ neposlal, takže sa k jej podrobnostiam nevedia vyjadriť. 

 

Prečítajte si tiež: Matovič obhajuje 25 percentnú DPH! Osamelým matkám chce zvýšiť dávky na 1021 eur



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona