Proces s kapitánom Concordie sa začne v júli

NETKY.SK • 22 Máj 2013, 14:47 • 2 min
Proces s kapitánom Concordie sa začne v júli

RÍM - Súdny proces s obvineným kapitánom stroskotanej výletnej lode Costa Concordia sa začne 9. júla. Potvrdil to v stredu sudca v meste Grosseto, kde sa proces bude konať, pretože je najbližšie k miestu tragédie.

slovakia

left justify in out

Taliansky kapitán Francesco Schettino sa pred súd postaví sám, keďže zvyšní piati obvinení vo veci minuloročného stroskotania luxusného plavidla požiadali o možnosť dosiahnutia dohody o vine a treste, čo im umožní vyhnúť sa súdnemu procesu a prípadne dostať nízke tresty. Prokuratúra však túto možnosť pre Schettina zamietla.

Costa Concordia stroskotala v noci 13. januára 2012 po náraze na plytčinu neďaleko ostrova Giglio. Tragickou bilanciou bolo 32 mŕtvych a niekoľko desiatok zranených. Schettino čelí obvineniam z viacnásobného neúmyselného zabitia a opustenia plavidla pred ukončením evakuácie. V čase nárazu sa na palubách nachádzalo viac ako 4200 ľudí. Vrak plavidla sa stále nachádza na pobreží ostrova v Tyrhenskom mori. 

Spoločnosť Costa Crociere, ktorej loď patrí, v apríli prijala čiastočnú zodpovednosť za potopenie plavidla a súd rozhodol o jej povinnosti zaplatiť pokutu milión eur. Väčšinu cestujúcich navyše odškodnila sumou 11-tisíc eur. Spoločnosť však už viac nebude čeliť vyšetrovaniu vo veci zavinenia tragédie a namiesto toho plánuje vystupovať ako poškodená strana a žiadať odškodné za stratu lode.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies