Brazílčanky s nízkymi príjmami budú mať hygienické pomôcky pri menzese zdarma

NETKY.SK • 9 Marec 2022, 08:44 • 2 min
Brazílčanky s nízkymi príjmami budú mať hygienické pomôcky pri menzese zdarma

BRAZÍLIA - Brazílsky prezident Jair Bolsonaro v noci na stredu podpísal výnos o bezplatnom poskytovaní hygienických pomôcok pri menštruácii dievčatám a ženám z nízkopríjmových skupín obyvateľstva.

slovakia

left justify in out

Agentúra AFP, ktorá o tom informovala, poukázala na to, že Bolsonaro tento výnos podpísal päť mesiacov po tom, ako bol kritizovaný za vetovanie podobného opatrenia. Líder krajnej pravice podpísal tento exekutívny príkaz na ceremónii pri príležitosti Medzinárodného dňa žien a dva dni predtým, ako mal brazílsky Kongres hlasovať o prelomení jeho veta.

 

img

 

Bolsonaro vlani v októbri pri vetovaní príslušného návrhu argumentoval tým, že nie sú k dispozícii žiadne finančné prostriedky, ktoré by vykryli poskytovanie bezplatných hygienických pomôcok pre viac ako päť miliónov brazílskych žien a dievčat s nízkymi príjmami.

 

To, že niektoré ženy a dievčatá v Brazílii si nemôžu dovoliť kúpiť menštruačné tampóny alebo vložky, je veľkým problémom. Napríklad aj preto, že každé štvrté dievča z tohto dôvodu každý mesiac niekoľko dní chýba na vyučovaní, vyplýva z výročnej správy za rok 2021 vypracovanej nadáciou OSN s názvom Girl Up.

 

Bolsonaro, ktorý je známy svojimi kontroverznými výrokmi na adresu žien, by mal vo štvrtok vystúpiť na podujatí venovanom podpore účasti žien v politike. Paradoxom je, že všetkých päť pozvaných rečníkov sú muži, upozornila AFP.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Nikoleta Preložníková

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona