Nemecko bude bojovníkom IS zo Sýrie brať nemecký pas

NETKY.SK • 4 Marec 2019, 06:37 • 2 min
Nemecko bude bojovníkom IS zo Sýrie brať nemecký pas

BERLÍN - Strany nemeckej vládnucej koalície sa dohodli na tom, že bojovníkom teroristickej organizácie Islamský štát (IS) z Nemecka bude za určitých podmienok možné odobrať občianstvo.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Minister vnútra Horst Seehofer z Kresťanskosociálnej únie (CSU) a sociálnodemokratická ministerka spravodlivosti Katarina Barleyová sa podľa týchto informácií dohodli na návrhu, podľa ktorého bude zbavenie občianstva možné po splnení troch podmienok: bojovníci IS musia mať aj inú štátnu príslušnosť okrem nemeckej, musia byť plnoletí a musia sa zapojiť do bojových operácií. Táto úprava by podľa právnikov nemala byť retroaktívna. Netýka sa teda bojovníkov IS, ktorí sú už vo väzbe.

 

img

 

Americký prezident Donald Trump nedávno vyzval európske krajiny, aby prijali viac ako 800 bojovníkov IS zadržiavaných v Sýrii a postavili ich pred súd. Ak sa tak nestane, USA sú nútené ich prepustiť. Títo bojovníci sa však nenachádzajú v americkej väzbe, ale sú v rukách kurdských síl.

 

Už od roku 1999 môžu byť osoby s dvojakým občianstvom zbavení toho nemeckého, ak dobrovoľne a bez súhlasu ministerstva obrany vstúpia do pravidelných zahraničných ozbrojených síl. Zákon o štátnej príslušnosti má byť teraz doplnený tak, aby bolo možné stíhať aj osoby s dvojakým občianstvom, ktoré bojujú v zahraničí v radoch teroristických organizácií.

 

img

 

Pôvodný návrh predložený ministerstvom vnútra vzbudil v tzv. veľkej koalícii diskusie, pretože sa netýkal len boja proti terorizmu. Obsahoval totiž aj ustanovenie, aby o občianstvo prišli i deti mladšie ako päť rokov, ktorých rodičia získali nemecké občianstvo podvodom.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies