Priznali sa ďalší členovia zo Záreckého skupiny

NETKY.SK • 21 Máj 2013, 17:48 • 2 min
Priznali sa ďalší členovia zo Záreckého skupiny

BANSKÁ BYSTRICA – Zločinecká skupina Jána Záreckého sa rozpadá, doteraz už päť členov gangu sa priznalo a s prokurátorom uzavrelo dohody o vine a treste, ktoré senát Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici dnes schválil.

slovakia

left justify in out

O dohodu prejavil záujem i zakladateľ skupiny Ján Zárecký, ale súd to vyčlenil na samostatné konanie, pretože doteraz nebolo uzavreté predošlé trestné konanie muža, ktorý si v súčasnosti odpykáva päťročný trest odňatia slobody.

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry skupinu viní z trestných činov založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny a neodvedenia dane a poistného. Proces sa začal vo štvrtok 16. mája, keď dvaja z dvanástich obžalovaných uzavreli dohodu o vine a treste a súd ju schválil. Išlo o Ladislava Feketeho a Huberta Ondouu, ktorí priznali, že boli členmi skupiny a spáchali zločiny neodvedenia dane a poistného v súvislosti s fiktívnymi obchodmi so snahou získať nadmerný odpočet DPH. Fekete prijal trest odňatia slobody na šesť rokov, kamerunský občan Ondoua, ktorý na Slovensko prišiel hrať prvoligový futbal za Petržalku, prijal trest štyri roky a osem mesiacov. Kroky Feketeho a Onduu akoby inšpirovali ďalších obžalovaných. Hoci Tomáš Barčák, Roman Gápel a Milan Brodziansky pôvodne dohodu odmietli, tentoraz súhlasili s jej uzavretím. Barčák, považovaný za počítačový mozog skupiny, prijal trest päť rokov a deväť mesiacov. Ďalší blízky spolupracovník šéfa skupiny Gápel zobral trest päť rokov a osem mesiacov a Brodziansky si za svoj podiel na činnosti gangu odsedí štyri roky a desať mesiacov. Požiadal však o odklad výkonu trestu, aby si mohol zariadiť nevyhnutné rodinné náležitosti. Rozsudky sú právoplatné, pretože súčasťou dohody je záväzok obvinených, že sa voči verdiktu súdu neodvolajú.

Obžalovaní ako organizovaná skupina aj s pomocou tzv. bielych koní uskutočňovali fiktívne obchody, ktorých jediným cieľom bolo uplatnenie si nároku na nadmerný odpočet DPH. Štát tak prišiel o viac ako 4,5 milióna eur. Skupina vytvorila sieť obchodných spoločností, prostredníctvom ktorých predstierali obchodovanie s produktom webkarta a inými.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies