Muž, ktorý podpálil mešitu v Kalifornii, nechal na mieste činu odkaz

NETKY.SK • 25 Marec 2019, 16:54 • 2 min
Muž, ktorý podpálil mešitu v Kalifornii, nechal na mieste činu odkaz

ESCONDIDO - Mesto v americkom štáte Kalifornia zachvátil počas nedeľného rána požiar. Horšie je však to, že to bol plánovaný útok na mešitu. Podpaľač dokonca na mieste činu nechal aj nápis na príjazdovej ceste v ktorom odkazoval na strelca v dvoch mešitách na Novom Zélande. Či ide o nejakú priamu spojitosť, alebo len náhodný čin, zatiaľ nie je známe. S odvolaním sa na amerických vyšetrovateľov informovala o celej udalosti počas dnešných hodín agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Escondido je považované za islanmské centrum oblasti. Nachádza sa severne od San Diega. K udalosti došlo niečo po tretej hodine ráno. "Jedna nemenovaná osoba bola ešte našťastie hore, a keď plamene spozorovala, rýchlo sa ich snažila so skupinou prítomných uhasiť. Oheňteda nestihol spôsobiť vážnejšie škody na majetku," oznámil policajný poručík v Escondide Chris Lick.

 

 

Čoskoro prišli na miesto činu vyšetrovatelia, hasiči, ktorí rýchlo zistili, že požiar bol založený úmyselne. Podľa Lickových slov bol pri tom použitý urýchľovač horenia, hoci poručík sa nevyjadril, aký druh. Informácie o podozrivom zatiaľ nie sú známe, Polícia po ňom ešte pátra. Lick tiež oznámil, že "vyšetrovatelia našli na prístupovej ceste k mešite nastriekaný odkaz, poukazujúci na streľbu z 15. marca v mešite Al Noor a v islamistickom centre vo štvrti Linwood na Novom Zélande v meste Christchurch. Pri tejto strašnej udalosti bolo umrtených dokopy 50 ľudí."

 

img

 

Raňajšie modlitby v centre v Escondide boli zrušené, keďže tam stále pracoval vyšetrovací tím. Jeho súčasťou sú aj agenti amerického Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI). Incident pokladajú za podpaľačstvo a zločin z nenávisti.

"Každý musí byť maximálne opatrný a sledovať prostredie v modlitebniach. Ak sú tam ľudia, ktorí tam nepatria, zavolajte nás, prosím," zdôraznil Lick.

 

img

 

Hovorca islamskej komunity v Escondide Yusef Miller zopakoval tieto varovania a upozornil ostatné mešity v krajine, aby boli obozretné.

Miller, ktorý žije neďaleko mešity, povedal, že "polícia Escondida po streľbách na Novom Zélande zvýšila počet hliadkovacích vozidiel vo štvrti." To pomohlo jej obyvateľom cítiť sa bezpečne, ale tieto udalosti majú stále vplyv na nálady a pocity. Ostatní spoluobčania však prejavujú moslimskej komunite "veľmi silnú podporu", dodal Miller.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies