V Nemecku dnes padol zásadný verdikt o protipandemických opatreniach. Boli zákonné?

NETKY.SK • 30 November 2021, 14:22 • 2 min
V Nemecku dnes padol zásadný verdikt o protipandemických opatreniach. Boli zákonné?

Nemecký ústavný súd v Karlsruhe dnes rozhodol, že rozsiahle protipandemické opatrenia, ktoré zaviedla spolková vláda počas tretej vlny infekcie COVID-19, ako napríklad zákazy nočného vychádzania, zatváranie škôl či obmedzenia kontaktov, boli zákonné. Už je to teda definitívne!

slovakia

left justify in out

Tento krok môže pripraviť pôdu na ďalšie obmedzenia počas aktuálnej vlny nákazy. Súd rozhodol, že systém núdzovej brzdy, ktorý v apríli tohto roku zaviedla nemecká vláda, bol v súlade s ústavou a úmerný danej situácii. 

 

img

 

Zákaz prezenčnej výučby takisto nebol v rozpore s právom na školské vzdelávanie. Vláda v Berlíne na jar 2021 na základe núdzovej brzdy nariadila zavádzanie viacerých reštrikcií v prípade, že hodnota sedemdňovej incidencie v určitom regióne prekročí 100 nakazených na 100 000 obyvateľov.

 

Virtuálne rokovania sa blížia

O niekoľko dní sa majú začať virtuálne rokovania kancelárky Angely Merkelovej, jej nástupcu Olafa Scholza a premiérov 16 spolkových krajín týkajúce sa sprísňovania protipandemických pravidiel.

 

img

 

Šéf úradu kancelárky Helge Braun pre stanicu RTL uviedol, že tento verdikt ukáže, "po ktorej z týchto dvoch ciest by sme sa mali vydať".

 

Aktuálna situácia v Nemecku

V Nemecku evidujú aktuálne rekordné počty nakazených. V utorok nahlásili zdravotnícke úrady Inštitútu Roberta Kocha (RKI) za posledných 24 hodín 45 753 infikovaných a 388 obetí. Nemocnice vo viacerých regiónoch sú preťažené a pacientov musia posielať do iných častí krajiny.

 

img

 

Vláda zvažuje ďalšie reštrikcie

Hoci Nemecko v posledných týždňoch zaviedlo viaceré obmedzenia vrátane povinnosti preukazovať sa covidpasom v zamestnaní či vo verejnej hromadnej doprave, vláda zvažuje ďalšie reštrikcie.

 

Nastávajúci vicekancelár Robert Habeck zo strany Zelených v utorok v relácii Morgenmagazin stanice ZDF vyzval na ďalšie sprísnenie opatrení. "Čo sa musí stať, je absolútne jasné: musia sa obmedziť kontakty," povedal. Navrhol tiež zákaz vstupu neočkovaným ľuďom do "všetkých verejných zariadení" okrem obchodov s tzv. základným tovarom, akými sú napríklad supermarkety. Zdôraznil, že "lockdown pre neočkovaných" považuje za nevyhnutný. "Budeme potrebovať nové jednotné pravidlá, aby sme prekonali zimu," dodal.

 

Protesty v Nemecku

Takmer 3000 ľudí sa v pondelok večer zúčastnilo na neohlásených protestných zhromaždeniach proti opatreniam súvisiacim s pandémiou koronavírusu v nemeckej spolkovej krajine Durínsko. Informovala o tom agentúra DPA.

 

img

 

Dovedna 2 700 ľudí protestovalo na 20 rôznych miestach, spresnili miestne policajné zdroje. Na najväčšom protestnom zhromaždení v meste Erfurt sa zišlo približne 650 ľudí, k väčším zhromaždeniam došlo aj v mestách Arnstadt im Ilmkreis a Bad Salzungen, kde do ulíc vyšlo 400 a 280 ľudí.

 

V súvislosti s pandémiou koronavírusu sú v súčasnosti v spolkovej krajine Durínsko povolené len lokálne zhromaždenia s účasťou do 35 ľudí.

 

Podľa vyjadrení polície z utorka mali zhromaždenia pokojný priebeh. Dokumentovali ich policajti a začnú vyšetrovanie v prípade porušenia platných opatrení proti pandémii koronavírusu v Durínsku.

K protestom došlo aj v spolkovej krajine Meklenbursko-Predpomoransko. Proti obmedzeniam tam demonštrovalo približne 1 400 ľudí, z toho najviac - zhruba 890 - sa zišlo v meste Rostock am Stadthafen, kde na protesty vyzvalo hnutie Querdenker.

 

Prečítajte si: Milan Mazurek si nedá povedať! Porušovanie pandemických opatrení je mu veľmi blízke

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies