Príspevok za ubytovanie odídencov z Ukrajiny sa bude poskytovať do konca marca 2024

NETKY.SK • 7 December 2023, 08:32 • 2 min
Príspevok za ubytovanie odídencov z Ukrajiny sa bude poskytovať  do konca marca 2024

BRATISLAVA - Vláda schválením návrhu nariadenia predloženého ministrom vnútra Matúšom Šutajom Eštokom v stredu 6. decembra 2023 reagovala na potrebu zabezpečiť ubytovanie pre odídencov a odídenkyne, ktorí opustili Ukrajinu z dôvodu pretrvávajúceho vojnového konfliku zo strany Ruska. Nariadenie plynulo nadvädzuje na aktuálne platné poskytovanie pomoci za ubytovanie odídenca, a to výškou aj podmienkami získania príspevku.

slovakia

left justify in out

Súčasný systém poskytovania ubytovania odídencom pre Slovenskú republiky je najoptimálnejším riešením z dôvodu ubytovacích kapacít. Zároveň sa týmto spôsobom poskytuje príležitosť pomôcť osobám, ktoré poskytujú ubytovanie odídencom. 

 
“Príspevok bude poskytovaný do 31. marca 2024. Výška príspevku zostáva nezmenená. Ubytovateľ dostane 10 eur za jednu noc ubytovania odídenca staršieho ako 15 rokov a 5 eur za odídenca mladšieho ako 15 rokov. Štatút  dočasného útočiska platí do 4. marca 2024,” upresnil minister vnútra Matúš Šutaj Eštok.

Vzhľadom na mimoriadnu situáciu vyhlásenú vládou Slovenskej republiky uznesením č. 142 z 26. februára 2022 v súvislosti s hromadným prílevom cudzincov na územie Slovenskej republiky spôsobeným ozbrojeným konfliktom na území Ukrajiny a v súlade s čl. 15 Legislatívnych pravidiel vlády Slovenskej republiky, nebol návrh nariadenia predložený do medzirezortného pripomienkového konania, najmä z dôvodu ohrozenia ľudských práv a základných slobôd ľudí ohrozených vojnovým konfliktom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Tlačový odbor MV SR, Foto: SITA (archívna ilustračná foto)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies