Prímerie by podľa Netanjahua malo viesť k demilitarizácii Gazy

NETKY.SK • 15 Júl 2014, 13:32 • 2 min
Prímerie by podľa Netanjahua malo viesť k demilitarizácii Gazy

HERUZALEM/GAZA - Izrael v návrhu prímeria s palestínskymi militantmi v Pásme Gazy vidí príležitosť odstrániť z územia rakety používané pri cezhraničných útokoch, v prípade ich pokračovania je však pripravený rozšíriť vojenskú ofenzívu, ktorá trvá už osem dní.

slovakia

left justify in out

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu to vyhlásil po tom, ako jeho kabinet v utorok schválil návrh egyptských sprostredkovateľov, zatiaľ čo raketová paľba z Pásma Gazy neutícha, hoci dokument predpokladal obojstrannú "deeskaláciu" násilia ešte v dopoludňajších hodinách. Palestínske Brigády Iz ad-Dína al-Kasáma, ktoré sú ozbrojeným krídlom hnutia Hamás ovládajúceho Pásmo Gazy, už návrh odmietli s tým, že zvýšia intenzitu bojov proti nepriateľovi, podľa vyjadrenia vysokého predstaviteľa organizácie Músu Abú Marzúka však nejde o konečné stanovisko.

 

"Súhlasili sme s egyptským návrhom, aby sme dali príležitosť na demilitarizáciu Pásma (Gazy) diplomatickými prostriedkami... Ale ak Hamás neprijme návrh prímeria, čo, ako sa zdá, aj urobí, Izrael bude mať úplné medzinárodné oprávnenie rozšíriť vojenskú operáciu, aby docielil požadovaný pokoj," povedal Netanjahu pred novinármi. 

 

Podľa znenia zverejneného Egyptom, ktorého vláda nemá dobré vzťahy s Hamásom, prímerie malo začať platiť o deviatej ráno miestneho času (8:00 SELČ) a úplný pokoj mal nastať v priebehu 12 hodín. Raketová paľba z Pásma Gazy pokračovala aj po tomto čase a televízie odvysielali naživo zábery zničenia viacerých striel obranným štítom nad prístavom Ašdod. Útoky zasiahli jednu z miestnych tovární, podľa pohotovostných zložiek však nikto neutrpel zranenia. Izrael naopak vyhlasuje, že útoky na ciele v Pásme Gazy zastavil. O podrobnostiach prímeria majú počas nasledujúcich 48 hodín samostatne rokovať v Káhire delegácie Izraela aj Hamásu. Do Egypta z tohto dôvodu v utorok pricestuje aj americký minister zahraničia John Kerry.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies