Prieskum: Slovákom chýbajú návyky a prehľad vo výdavkoch

NETKY.SK • 9 Máj 2016, 11:46 • 2 min
Prieskum: Slovákom chýbajú návyky a prehľad vo výdavkoch

BRATISLAVA - Až 32 % slovenských domácností tvrdí, že z výplaty im neostane ani euro. Ďalších 34 % nasporí na horšie časy ledva 10 % z príjmu. Ukázal to prieskum Nadácie Partners, v spolupráci s agentúrou Focus. Prieskum tiež ukázal, kam odchádzajú peniaze slovenských domácností.

slovakia

left justify in out

Podľa Martina Gduľu, odborníka na osobné financie, sa ľudia mylne domnievajú, že na životnú úroveň možno vplývať iba výškou príjmu a jeho prípadným zvyšovaním. Rozhodujúci vplyv má však paradoxne nie príjem, ale to, ako sú pod kontrolou výdavky.

 

Až 67 % respondentov z prieskumu je presvedčených, že má dobrý prehľad o svojich financiách, a to aj napriek tomu, že až 52 % si nevedie pravidelný prehľad o príjmoch a výdavkoch. Viac ako polovica (52 %) domácností uvádza, že sa o financie v rodine starajú obaja partneri. Takmer tretina (31 %) opýtaných spravuje rodinné financie sama a až 15 % sa spolieha výlučne na svojho partnera.

 

Najkritickejšou oblasťou je nepremyslená spotreba v domácnosti. Najviac peňazí rodinám odchádza na stravu a bývanie, ale značnú časť rodinného rozpočtu pohltí aj nákup kozmetiky, oblečenia, či voľnočasové aktivity. Nedostatočný prehľad všetkých rodinných výdavkov ovplyvňuje ostatné aspekty správne nastavených rodinných financií.

 

Bez dôkladnej analýzy domáceho finančného toku prehľad o financiách sa nedá získať. Vlastnú domácnosť je potrebné vnímať rovnako ako firmu. Tak ako firma i domácnosť má svoju ekonomiku, má svoje príjmy a výdavky.

 

Rezerva sa vytvára optimálne do šesťnásobku mesačného príjmu. Tieto prostriedky musia byť dostupné a bezpečné, nejde o to, aby boli výnosné, tvrdí Gduľa. Ak už je vytvorená potrebná rezerva, 10 % z príjmu možno presmerovať na napĺňanie iných cieľov, napr. sporenie na štúdium detí alebo na dôchodok.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies