Ombudsmanka sa pustila do boja za práva žien pri pôrodoch, verejnosť žiada o pomoc

NETKY.SK • 8 September 2020, 13:34 • 2 min
Ombudsmanka sa pustila do boja za práva žien pri pôrodoch, verejnosť žiada o pomoc

BRATISLAVA - Verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová uskutoční prieskum zameraný na dodržiavanie ľudských práv žien počas pôrodov na Slovensku. Zároveň vyzýva všetkých zainteresovaných, aby sa podelili o svoje skúsenosti.

slovakia

left justify in out

Zistenia mimovládnych ako aj medzinárodných organizácii (OSN, Rada Európy) totiž naznačujú, že v tejto oblasti u nás môže dochádzať k porušovaniu práv žien. Ďalším impulzom majú byť aj negatívne skúsenosti žien, ktoré sa sťažujú na neľudské zaobchádzanie pri pôrodoch.

 

Mamičky sa môžu zapojiť do prieskumu

Ombudsmanka preto vyzýva verejnosť, aby sa zapojila do prieskumu prostredníctvom anonymného formulára.

 

"Pôrodníctvo nesmie byť tabu, týka sa nás všetkých, a preto je dôležité o témach, ktoré sa s ním spájajú, otvorene hovoriť a snažiť sa o zmenu. Je v záujme štátu vytvoriť systém poskytovania kvalitnej zdravotnej starostlivosti, ktorý bude založený na dôkazoch, bude odrážať súčasné poznatky a rešpektovať práva žien," uviedla Patakyová.

 

 

Porušovanie práv žien je celosvetový problém

Medzinárodné organizácie na ochranu ľudských práv v posledných rokoch zaznamenali hrubé porušovanie práv žien rovnako v rozvojových, ako aj rozvinutých krajinách.

 

Týmto problém sa dokonca ešte v priebehu minulého roka zaoberala aj Rada Európy. Tá vyzvala členské štáty k tomu, aby zabezpečili poskytovanie zdravotnej starostlivosti počas pôrodov takým spôsobom, ktorý rešpektuje ľudské práva a ľudskú dôstojnosť.

 

Rutinné nastrihávanie hrádze či šitie bez anestézie

Ombudsmanka sa už v minulosti viac krát vyjadrila, že rutinná epiziotómia (nástrih hrádze) či šitie popôrodných poranení bez dostatočnej anestézie sú neakceptovateľné. V prípade, že na tieto zákroky nie je skutočný dôvod, ide o hrubé zaobchádzanie.

 

Verejná ochrankyňa práv si v prieskume posvieti aj na dodržiavanie práv na informácie či rešpektovanie autonómie žien a ich súkromia. Rovnako sa bude zaujímať aj o mechanizmus monitorovania a systém sankcionovania porušovania práv žien počas pôrodu. Formulár nájdete TU. Do výzvy je možné sa zapojiť do 21. septembra. 

 

Po ukončení prieskumu sa Patakyová obráti aj so svojimi zisteniami na zodpovedné orgány a bude žiadať o náprávu.  

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies