Prieskum: Republikánski voliči podporujú Trumpa rovnako aj po televíznej debate

NETKY.SK • 10 August 2015, 22:30 • 2 min
Prieskum: Republikánski voliči podporujú Trumpa rovnako aj po televíznej debate

WASHINGTON - Americký magnát podnikajúci s nehnuteľnosťami Donald Trump má rovnako pevnú podporu voličov aj po minulotýždňovej televíznej debate republikánskych uchádzačov o prezidentský úrad, v ktorej sa boháč hádal so súpermi z Republikánskej strany a moderátormi. Ukázal to dnes zverejnený online prieskum tlačovej agentúry Reuters a inštitútu Ipsos.

slovakia

left justify in out

Na debate vo štvrtok 6. augusta sa zúčastnilo 10 republikánskych uchádzačov o post prezidenta, ktorého voľby sa budú konať v roku 2016.

 

Trump má podľa prieskumu veľký náskok medzi celkovo 17 republikánskymi kandidátmi a získal podporu 24 percent republikánskych voličov - takú istú podporu mal aj pred štvrtkovou televíznou debatou.

 

Trumpov najväčší rival, bývalý guvernér amerického štátu Florida Jeb Bush, sa umiestnil za ním s 12 percentami, čiže zaznamenal pokles oproti 17 percentám, ktoré mal pred televíznou diskusiou. Žiaden ďalší kandidát si v internetovom prieskume nevyslúžil viac ako osem percent. Prieskum prebiehal od konca štvrtkovej debaty do nedele.

 

Trump, hviezda televíznej reality šou, sa dostal pod paľbu intenzívnej kritiky za svoje pichľavé poznámky voči moderátorke televíznej stanice Fox News Megyn Kellyovej počas debaty aj po nej. Navyše, magnátovi zrušili pozvanie na víkendové zhromaždenie konzervatívnych aktivistov v štáte Georgia po tom, ako vyhlásil, že Kellyovej, ktorá pomáhala s moderovaním televíznej debaty, "tiekla krv z očí, tiekla jej zovšadiaľ". Moderátorku obvinil, že počas diskusie naňho bola zlá, pretože menštruovala.

 

Trump vyvoláva polemiky odvtedy, čo v júni vstúpil do zápasu o nomináciu republikánov na prezidentský úrad.

Jeho tvrdé výroky o mexických prisťahovalcoch vyvolali všeobecné odsúdenie a niektorí obchodní partneri s ním prerušili vzťahy. Jeho spor so senátorom za štát Arizona Johnom McCainom, republikánskym kandidátom v prezidentských voľbách v roku 2008, rozhneval mnohých predstaviteľov Republikánskej strany.

 

Celá súčasná dráma okolo Trumpa však iba slabo nahlodala sympatie menej majetných, konzervatívne orientovaných voličov voči podnikateľovi. Títo voliči totiž tvrdia, že jeho priamočiary štýl je potrebný na to, aby sa zmenil až príliš opatrný politický systém v krajine. Podľa Trumpových sympatizantov mu jeho obrovský súkromný majetok pomôže odolať korupčným vplyvom.

 

Online prieskumu sa zúčastnilo 278 ľudí, ktorí sa sami označili za republikánov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies