Ktoré ďalšie krajiny sa stanú členmi jadrového klubu?

NETKY.SK • 12 September 2019, 09:50 • 2 min
Ktoré ďalšie krajiny sa stanú členmi jadrového klubu?

IRÁN – Čaká jadrový klub nových členov? V islamskom svete sa obnovili spory týkajúce sa práva na atómové zbrane. Tri krajiny na Blízkom východe si nárokujú vlastniť najničivejšie zo všetkých zbraní. Podľa informácií tajných služieb, vývoj zakázaných technológií prebieha už roky a môže byť úspešný. Irán, Saudská Arábia a Turecko sa môžu zúčastniť pretekov v zbrojení.

slovakia

left justify in out

V septembri Irán a Saudská Arábia boli opäť obvinené zo snahy vytvoriť jadrové zbrane a Turecko vyhlásilo, že má morálne právo vlastniť ich. Ak sa ktorákoľvek z moslimských krajín priblíži k výrobe a vlastníctvu bomby, mohlo by to vyvolať preteky v zbrojení v celom regióne.

 

Turecký prezident 4. septembra vyhlásil, že jeho krajina by mala doplniť jadrový klub. Z pohľadu Erdogana, bez jadrových zbraní nebude Turecko schopné hovoriť za rovnakých podmienok so svojim vplyvným susedom – Izraelom. Vyhlásenie tureckého lídra bolo prvé svojho druhu. Ankara nikdy predtým neoznámila svoju túžbu vytvoriť atómové zbrane. Erdoganov záujem vlastniť jadrový arzenál rastie, keďže jadrová dohoda medzi Iránom a krajinami Západu, Ruskom a Čínou je pozastavená.

 

Do septembra 2019 odmietnutie Teheránom predchádzajúcich záväzkov sa začína posúvať k iným vlastnostiam. Inšpektori obvinili Iráncov v poskytovaní neúplnej informácie. Obohatené častice uránu boli objavené na objekte, ktorý sa oficiálne zaoberá čistením kobercov. V tom istom čase s obvineniami prišiel Izrael – premiér Benjamin Netanjahu našiel tajnú továreň v Islamskom štáte, na ktorej údajne prebiehali prípravy na vytvorenie jadrovej bomby.

 

Jadrové zbrane, ktoré údajne vlastní Izrael, uvádzajú všetky islamské štáty, obvinení zo snahy vytvoriť jadrovú bombu. Je potrebné podotknúť, že inšpektorom, ktorým Irán povolil kontrolovať svoje objekty, vstup do izraelských zariadení bol zakázaný a Tel Aviv sa nepripojil k Zmluve o nešírení jadrových zbraní.

 

K jadrovým pretekom sa oficiálne pripojil ďalší hráč – Saudská Arábia. Islamská monarchia nemá v úmysle nakupovať obohatený urán na trhu, ako to robí väčšina krajín sveta, ale ho vyrábať sama. Inšpektori požadujú od Er-Ridu záruky, že jeho mierový jadrový program sa časom nestane vojenským.   

 

Zatiaľ čo krajiny na Blízkom východe si vymieňajú obvinenia a hrozby, jadrové riziko sa samo osebe stáva politickým faktorom.

 

Irán, Saudská Arábia a Turecko napokon podpísali Zmluvu o nešírení jadrových zbraní a legálne nemajú právo na vývoj vojenského jadrového programu – aspoň oficiálne. Práce na jadrových zbraniach už prebiehajú a Irán má šancu stať sa lídrom: po tom, čo USA odstúpilo od jadrovej zmluvy, sú jeho ruky rozviazané.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies