Prieskum: Na dovolenku chce ísť tento rok až 70 % Slovákov

NETKY.SK • 14 Február 2014, 13:43 • 2 min
Prieskum: Na dovolenku chce ísť tento rok až 70 % Slovákov

BRATISLAVA - Podľa hlavného stratéga Sberbank Slovensko Martina Barta Slováci v tomto roku predpokladajú kratšie dovolenky a až 40 % z nich bude tráviť voľné chvíle na Slovensku.

slovakia

left justify in out

Na dovolenku chce ísť tento rok podľa prieskumu Eurobarometer o dovolenkových plánoch na rok 2014 až 70 % Slovákov. O jeho výsledkoch informoval hlavný stratég Sberbank Slovensko Martin Barto. Z nich polovica tvrdí, že ich kríza neovplyvnila a pôjdu na dovolenku tak, ako plánovali. Druhá polovica hovorí, že síce na dovolenku pôjde, no musí mierne zmeniť plány, a to minúť menej, skrátiť dovolenku, či zmeniť termín alebo destináciu. Na dovolenku podľa prieskumu nepôjde 15 % Slovákov a zvyšok na dovolenky nechodí, nevie alebo nie sú ešte rozhodnutí. 

 

Slováci v tomto roku predpokladajú kratšie dovolenky a až 40 % z nich bude tráviť voľné chvíle na Slovensku. Na dovolenku dlhšiu ako štyri dni pôjde 51 % dovolenkárov, čo je výrazný pokles oproti minulému roku, keď ich bolo 59 %. Plánované zahraničné destinácie sa v tomto roku nebudú líšiť od vlaňajších, dominovať bude Chorvátsko a Grécko, v krátkych pobytoch susedné štáty EÚ. 

Celkovo vlani cestovalo z rôznych príčin 60 % občanov Slovenska, čo bolo menej ako v roku 2012, keď ich bolo 71 %. Slováci cestovali najmä na krátke výlety do troch prenocovaní, resp. na kratšie dovolenky od štyroch do trinástich nocí. Na dovolenky dlhšie ako dva týždne sa vlani vybralo len osem percent občanov. "Tí, ktorí neboli vlani na dovolenke, hovoria, že to bolo najmä z finančných dôvodov, až 59 % a z osobných dôvodov 39 %," konštatoval Barto. 

 

Pri plánovaní dovoleniek dá polovica Slovákov na odporúčania známych. "Pomerne málo, len osem percent sa ide poradiť do cestovnej kancelárie," uviedol Barto. Ako ďalej dodal, vlaňajšiu dovolenku si cez internet vybavilo až 44 % Slovákov, 18 % tak urobilo prostredníctvom cestovnej kancelárie a 21 % cez známeho. "To celkovo korešponduje s európskymi trendmi, no tam je podiel internetu ešte vyšší," poznamenal. Podľa Barta Slováci chodia najradšej na dovolenku na Slovensko (vlani asi tretina), do Chorvátska, Grécka, Talianska a na kratšie pobyty do susedných štátov. 

 

Slováci sú popri Nóroch šampiónmi Európy v chalupárčení, pretože vlani až 45 % trávilo dovolenku alebo jej časť na chate. "České chalupárenie odchádza asi do minulosti, pretože podiel Čechov tráviacich dovolenku na chalupe vlani klesol na 29 % zo 44 % v roku 2012," uzavrel Barto.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies