Príčinou častej chorobnosti u detí môže byť porucha imunity či alergia

NETKY.SK • 11 November 2023, 14:30 • 2 min
Príčinou častej chorobnosti u detí môže byť porucha imunity či alergia

BRATISLAVA - Príčinou častej chorobnosti u detí môže byť porucha imunity či alergia. Dôležité je sledovať najmä závažnosť ochorenia a jeho priebeh. Poukázala na to imunoalergologička Svetlana Hadvabová.

slovakia

left justify in out

"Ak má dieťa osemkrát za rok nádchu, môže to byť úplne v poriadku, no ak má trikrát silný zápal uška alebo zápal pľúc, ktorý sa dlho hojí, už by to mohlo znamenať, že sa za tým skrýva porucha imunity alebo je dieťa alergické," vysvetlila.

Rodičia by mali podľa nej spozornieť, ak u dieťaťa sledujú štekavý, záchvatovitý kašel alebo lapanie po dychu, ktoré sú častými príznakmi laryngitídy. Netreba podľa nej podceňovať opakované zápaly, príliš dlhé trvanie ochorenia (ak teplota, kašeľ či sťažené dýchanie trvajú dlhšie ako sedem až osem dní), dlhodobú únavu, nechutenstvo a celkové neprospievanie dieťaťa.

Rodičom detí s častejšími infekciami odporúča zapisovať si priebeh jednotlivých ochorení, ich dĺžku, ako aj užívané lieky. O infekciách by podľa nej mali informovať aj pediatra. "Samozrejme, nie s každou infekciou utekáme za pediatrom, no je dobré o nej svojho pediatra informovať, aby mal prehľad o frekvencii aj menej závažných infekcií," doplnila Hadvabová.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Teraz / TASR, Foto: Mojalekaren.sk
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies