AKTUALIZÁCIA - VIDEO: Polícia upozornila na zastrašovanie zo strany Fica a Kaliňáka

NETKY.SK • 11 Február 2022, 16:26 • 2 min
AKTUALIZÁCIA - VIDEO: Polícia upozornila na zastrašovanie zo strany Fica a Kaliňáka

BRATISLAVA - Opozičný Smer-SD podá v pondelok 14. februára návrh na odvolanie ministra vnútra Romana Mikulca (OĽaNO). Na piatkovej tlačovej konferencii to avizoval šéf strany Robert Fico. Mikulec podľa jeho slov riadil činnosť obvinených vyšetrovateľov Národnej kriminálnej agentúry (NAKA). Minister i polícia odmietajú tieto tvrdenia.

slovakia

left justify in out

Aktualizácia 11. februára, 19:45

 

Polícia odmieta tvrdenia opozičného Smeru-SD, účelom vyjadrení je zastrašovanie orgánov činných v trestnom konaní (OČTK), vyšetrovateľov a marenie vyšetrovania. Informoval o tom hovorca Prezídia Policajného zboru Michal Slivka.

 

„Tlačová konferencia bola postavená na zverejňovaní neformálnej komunikácie vyšetrovateľov, ktorá nebola podstatná pre trestné konanie, v ktorom sa pripravovalo rozhodnutie o začatí trestného stíhania,“ povedal hovorca polície.

 

 

Súdne rozhodnutie potvrdilo, že neexistuje žiaden dôkaz, ktorý by dokazoval spáchanie trestného činu vyšetrovateľmi, tvrdí polícia. Tlačová konferencia Smeru-SD sa podľa nej opiera o neopodstatnené domnienky a spájanie nesúvisiacich vecí.

 

„Považujeme zároveň za neakceptovateľné, aby Robert Fico a Robert Kaliňák na svojich tlačových konferenciách opakovane zastrašovali orgány činné v trestnom konaní, vrátane vyšetrovateľov Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) a vyhrážali sa prezidentovi Policajného zboru trestným stíhaním,“ skonštatovala polícia.

 

Zároveň ubezpečila verejnosť, že bude naďalej vyšetrovať korupčné kauzy bez ohľadu na to, koho sa budú týkať.

 

img

 

Na vyjadrenia predstaviteľov strany Smer-SD reagoval aj Úrad špeciálnej prokuratúry s tým, že zo zásady nekomentuje neformálne a nadsadené rozhovory akejkoľvek skupiny osôb.

 

„Rovnako sme nekomentovali rozhovory z poľovníckej chaty z v katastrálnom území obce Veľký Ďur, kde bolo, okrem iného, uvedené:

R. Fico: 'Lipšic je náš smrteľný nepriateľ. On sa usiluje o našu slobodu a bezpečnosť.'

P. Gašpar: 'Keď ich odsúdia, tak ja od....em Lipšica. To Ti garantujem. Mu od....em hlavu.'“

 

Medzitým sa pripojil k Smeru-SD aj mimoparlamentný Hlas-SD, ktorý takisto podporí návrh na odvolanie ministra vnútra. Zároveň žiada prezidentku Zuzanu Čaputovú, aby sa začala zaoberať spravodlivosťou a právnym štátom na Slovensku. Uviedol to predseda Hlasu-SD a nezaradený poslanec parlamentu Peter Pellegrini.

 

 

Podľa Pellegriniho je zrejmé, že nastoľovanie spravodlivosti, o ktorej koalícia hovorila pred voľbami, sa zmenilo na politickú pomstu. Tvrdí, že Slovensko zjavne stojí na rázcestí, kde sa rozhoduje, či zostaneme demokratickým štátom alebo diktatúrou pár vyvolených, ktorí budú zneužívať moc.

 

„Je zrejmé, že táto vláda chaosu rezignovala na férovú politickú súťaž a ide jej iba o jedno. Kriminalizovať opozíciu vrátane mojej osoby,“ poznamenal Pellegrini.

 

Aktualizácia 11. februára, 19:20

 

Minister vnútra sa ohradzuje voči vyjadreniam opozičnej strany Smer-SD. Tvrdí, že nikdy nepožadoval od orgánov činných v trestnom konaní (OČTK) informácie, na ktoré nemal zákonný nárok. Mikulec to uviedol v stanovisku pre TASR.

 

Minister podľa vlastných slov zdôrazňoval policajnému prezidentovi a riaditeľovi Úradu inšpekčnej služby (ÚIS), aby „v maximálnej možnej miere zabezpečili dodržiavanie zákonných postupov bez ohľadu na to, voči komu postup nimi riadených útvarov smeruje“.

 

„Ďalším dôkazom môjho nezasahovania do činnosti OČTK, či už na Národnej kriminálnej agentúre (NAKA) alebo ÚIS je, že obe inštitúcie konali, konajú a budú konať slobodne, bez mojej najmenšej intervencie. Žiadna organizačná zložka nebola cielene usmerňovaná,“ uviedol Mikulec.

 

img

 

Dodal, že všetky informácie, ktoré obdržal ako ich oprávnený prijímateľ, bez komentárov okamžite odstupoval kompetentným útvarom. „To, akým spôsobom s nimi nakladali, bolo a je v ich pôsobnosti,“ poznamenal minister.

 

Prečítajte si tiež: Prepustili troch obvinených v kauze Dobytkár

 

Zároveň pripomína, že Diana Santusová je dodnes vyšetrovateľkou ÚIS, aj keď chcela z pozície odísť. Rezort sa podľa Mikulca k nej správal korektne.

 

Odmietol tiež, že by sa 19. júla minulého roka stretol na pôde Úradu špeciálnej prokuratúry či inom mieste s prokurátormi. Úrad špeciálnej prokuratúry navštívil 16. júla, aby zabezpečil ochranu špeciálneho prokurátora a jej zosúladenie s platnými predpismi, respektíve možnosti úpravy tohto inštitútu v budúcnosti, priznal Mikulec.

 

Pôvodný článok

 

Smer-SD chce podať na ministra aj trestné oznámenie„O tom, že spáchali trestný čin sabotáže, zneužívania právomocí verejného činiteľa, marenia spravodlivosti, minister nielen vedel, ale aj veci riadil,“ povedal Fico. Mikulec stojí podľa predsedu Smeru-SD na čele organizovanej skupiny. Jej úlohou má byť podľa neho „pozatvárať celú opozíciu“.

 

 

Fico ďalej uviedol, že v súvislosti s vyšetrovaním tímu Oblúk Úradu inšpekčnej služby malo dochádzať k „obrovskému ovplyvňovaniu svedkov“. Tvrdí, že vyšetrovatelia začali stíhanie tímu Oblúk na čele s vyšetrovateľkou Dianou Santusovou bez akýchkoľvek dôkazov. „To, čo použili v boji proti tímu Oblúk preto, aby ich tento tím nevyšetroval a nestíhal, možno ešte v brutálnejšej miere použili voči obvineným a ľuďom, ktorí skončili vo výkone väzby,“ doplnil expremiér.

 

Prečítajte si tiež: Robert Fico poslal list Zuzane Čaputovej

 

Obvinených vyšetrovateľov NAKA chráni podľa člena predsedníctva Smeru-SD Roberta Kaliňáka aj prezidentka SR Zuzana Čaputová. „Keď ich obvinili, tak sa postavila na stranu tejto organizovanej zločineckej skupiny,“ zdôraznil a vyzval ju na reakciu.

 

img

 

Možno vás zaujme: Poslanci NR SR čelia vyhrážkam! Prípad rieši polícia




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona