Celá noc rokovaní priniesla konečné znenie obchodnej dohody po brexite. Musia ju však schváliť obe strany

NETKY.SK • 24 December 2020, 10:44 • 2 min
Celá noc rokovaní priniesla konečné znenie obchodnej dohody po brexite. Musia ju však schváliť obe strany

BRUSEL - Vyjednávači Európskej únie (EÚ) a Veľkej Británie počas noci pokračovali v rokovaniach s cieľom uzavrieť pobrexitovú obchodnú dohodu, ktorá by mala zabrániť chaotickému rozchodu strán na Nový rok. Dohodu by podľa zdrojov blízkych rokovaniu mali predstaviť ešte vo štvrtok.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Po tom, ako podľa agentúry AP vyjednávači v stredu vyriešili sporné otázky týkajúce sa hospodárskej súťaže a rybolovu.

 

Michael Barnier a David Frost mali prechádzali stovky stránok právnického textu, ktoré by mali byť po deviatich mesiacoch rokovaní základom pobrexitových vzťahov medzi úniou a Britmi. Tento text by mali údajne dnes (24. decembra) doručiť svojim lídrom.

 

Dohodu musia ešte schváliť
Ako uvádza spravodajský portál BBC, britský premiér Boris Johnson by sa mal telefonicky spojiť s predsedníčkou Európskej komisie (EK) Ursulou von der Leyenovou. Po vzájomnej dohode by sa mala uskutočniť tlačová konferencia, kde budú informovať o konečnom rozhodnutí.

 

img

Dohodu musí potom schváliť všetkých 27 členských štátov únie a tiež európsky a britský parlament. EP pritom varoval, že už nezostáva dostatok času na to, aby stihli dohodu schváliť pred 1. januárom.


Veľká Británia opustila euroblok 31. januára, keď sa zároveň začalo prechodné obdobie, ktorého cieľom bolo uzavrieť obchodnú dohodu. Tá by mala zmierniť ekonomický dopad brexitu. Toto obdobie sa skončí 31. decembra 2020.

 

Súvisiaci článok: Vyjednávači o brexitovej dohode dospeli ku konsenzu, musí ju však schváliť britský premiér aj EÚ

 

"Rozvod" bez dohody poškodí obe strany

V záujme dosiahnutia dohody sa počas ostatných dní v rozhovoroch výraznejšie angažovali aj britský premiér a predsedníčka EK. EÚ navyše hľadala právne možnosti, ako prípadnú dohodu formálne spečatiť bez odobrenia Európskym parlamentom alebo či by dohoda mohla vstúpiť do platnosti 1. januára a EP by ju dodatočne schválil neskôr.

 

img

Ak by strany dohodu nedosiahli včas, podniky na oboch stranách Lamanšského prielivu by od 1. januára čelili clám a ďalším prekážkam v oblasti obchodu.

 

Poškodilo by to ekonomiky na oboch stranách, ale horší dopad by to malo podľa analytikov na Spojené kráľovstvo.

 

Mohlo by vás zaujímať: Čo bráni konečne uzavrieť brexitovú dohodu a ukončiť dlhotrvajúce rozhovory?

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies