Modlitby, ktoré dojímajú a menia, časť prvá: Pane, daj mi menej toho, na čom nezáleží

NETKY.SK • 18 Január 2024, 13:00 • 2 min
Modlitby, ktoré dojímajú a menia, časť prvá: Pane, daj mi menej toho, na čom nezáleží

Modlitba je jednoduchá, a pritom je v nej akési tajomstvo, dosiaľ neobjavené. Keby sme skutočne odomkli jej silu, asi by sme sa modlili inak, častejšie aj hlbšie, s väčším oduševnením, a nielen tak, ako keby sme sa chceli zbaviť povinnosti navyše. Niekedy stačí jedno slovo, niekedy jedna veta vyslovená úprimne a niečo sa stane, Boh natiahne ruku z neba a pomení okolnosti. Alebo aspoň naše mysle.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Niekedy nás veľa naučí aj modlitba niekoho iného, dokonca sa môže stať, že otrasie naším svetom. Neviete, ako to myslím? Prečítajte si napríklad toto a pevne verím, že pochopíte a viac nezapochybujete.

Menej a viac
Americký metodistický kazateľ Craig Groeschel začal v roku 2024 svojim veriacim kázať o zvykoch zdravého srdca, pričom ako druhý bod si zvolil jednoduchosť. Vraj si zhromažďujeme príliš veľa na zemi a málo sa zameriavame na večnosť, čo potom, prirodzene, vedie k tomu, že sme nespokojní. Čím viac sa nám podarí získať, tým nám srdce tlčie rýchlejšie pri myšlienke na ďalšiu požiadavku. Vo svojej kázni odporúčal, aby sme sa modlili takto:

Pane, daj mi menej toho, na čom nezáleží a viac toho, na čom záleží.

Áno, môže z toho vzísť zmätok, lebo spôsob, ako prežívame deň za dňom, nás oslepuje až tak, že nemáme celkom jasno v tom, na čom záleží. Uviedol preto príklad, ktorý sme už iste počuli snáď stokrát, a predsa si to musíme pripomínať, aby sme nezabudli. Ak niekomu stanovia diagnózu s tým, že mu podľa lekára nezostáva veľa času, nanajvýš tak zopár mesiacov, zrak sa prečistí, a to ihneď. Zrazu nie je potrebných toľko topánok, zrazu nie je podstatné, či máme desať a či tridsať tričiek.

Možno nám nikto nepovedal, že zomierame, ale každý z nás má len určitý počet dní,“ pripomenul odvekú pravdu, že všetci sme pominuteľní a naše telá, čo ako by boli zdravé, jedného dňa zostarnú, stratí sa sila, odletí mladosť, odíde aj sviežosť.

Na smrteľnej posteli bude pramálo dakto premýšľať o hmotných veciach, skôr o zážitkoch a ľuďoch. Skôr o úsmevoch, víťazstvách a prehrách. Skôr o tom, na čom naozaj záleží. O tom, čo sa nedá kúpiť, zabaliť, na čo sa nedá nalepiť cenovka.

Pane, daj mi menej toho, na čom nezáleží a viac toho, na čom záleží.

Groeschel tiež urobil jednu odvážnu vec, a síce povzbudil každého, aby nahlas povedal, že má dosť. A že Boh je naše dosť, lebo v Ňom je skutočne naplnená potreba srdca, tela aj duše. Možno sa skúsme zahľadieť na veci okolo seba, možno viac pri prežúvaní premýšľajme o jedle, možno si viac vychutnávajme kvapky vody, keď nám budú stekať dolu hrdlom a potom nebude také ťažké stotožniť sa s myšlienkou, že máme dosť. Viac ako dosť.

 

 

 

Zdroj:              



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michaela Mihoková
Michaela Mihoková, Zdroj foto: Pixabay
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies