Pri uzavretí nového manželstva zaniká nárok na vdovský alebo vdovecký dôchodok

NETKY.SK • 16 Február 2020, 15:53 • 2 min
Pri uzavretí nového manželstva zaniká nárok na vdovský alebo vdovecký dôchodok

BRATISLAVA - Poberatelia vdovského a vdoveckého dôchodku by mali do ôsmich dní nahlásiť Sociálnej poisťovni uzavretie nového manželstva.

slovakia

left justify in out

Dôležité je to preto, lebo uzavretím nového manželstva vdova alebo vdovec strácajú nárok na dôchodok po zosnulom manželovi alebo manželke.

 

Povinnosti voči Sociálnej poisťovni

"V praxi sa neraz stáva, že poberatelia pozostalostného dôchodku túto skutočnosť hneď neoznámia a Sociálna poisťovňa im vypláca vdovský alebo vdovecký dôchodok naďalej. Navyše vyplatené dôchodky potom musia vrátiť späť poisťovni," upozorňuje hovorca poisťovne Peter Višváder.

 

img

Peter Višváder

 

Preto je najlepšie, ak uzatvorenie manželstva čo najskôr oznámia Sociálnej poisťovni, a to predložením sobášneho listu v ktorejkoľvek pobočke alebo v ústredí Sociálnej poisťovne. Na konci januára vyplácala Sociálna poisťovňa vyše 292.000 vdovských a vyše 49.000 vdoveckých dôchodkov.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona