Na javisko Činohry Slovenského národného divadla sa vracia Timrava

NETKY.SK • 1 Jún 2023, 17:00 • 2 min
Na javisko Činohry Slovenského národného divadla sa vracia Timrava

BRATISLAVA - Činohra Slovenského národného divadla (SND) pripravuje na 3. júna premiéru inscenácie Deti v réžii Michala Vajdičku. Divadelnú novinku voľne inšpirovanú poviedkami Boženy Slančíkovej-Timravy, ktorá potvrdzuje status autorky ako "neúprosnej pozorovateľky života", predstavili tvorcovia a herci na štvrtkovej tlačovej konferencii.

slovakia

left justify in out

Podľa dramaturga Daniela Majlinga ide o ďalšiu inscenáciu v činohernom repertoári, ktorá sa priamo dotýka slovenskej reality. "Timrava určite patrí na javisko SND, sú to voľné variácie na motívy troch poviedok, v jej pohľade na život a vzťahy sme sa snažili byť verní," uviedol dramaturg s tým, že tvorcovia vyberali poviedky, ktoré majú spoločného menovateľa, pomenúva ho samotný názov inscenácie Deti. "Všetky tri poviedky - Žiadna radosť, Márnosť všetko a U Kanátov, sa zaoberajú vzťahmi aj partnerskými, ale to, čo tam nikdy neabsentuje, je vzťah k deťom. Niekedy dokážeme opičou láskou úplne pokaziť deti, niekedy sa človek vyhovára, pretože nie je schopný sám prežiť svoj život, tak to robí kvôli tomu, že sa obetuje deťom," vysvetlil Majling k inscenácii, ktorá ukáže aj to, že ľudia dokážu byť úplne chladní aj k deťom v pokrvnom spojení.

 

img

 

"Motív detí je prítomný aj v tom, že i dospelí ľudia sa niekedy správajú ako deti, nie sú ochotní, schopní prevziať zodpovednosť za seba, neustále potrebujú niekoho, kto im povie, čo majú robiť," dodal dramaturg k inscenácii odohrávajúcej sa v súčasnosti. "Takáto rodina existuje kdesi aj dnes, nebolo treba nič aktualizovať, Timrava má všetko v sebe. Nemali sme potrebu niečo posúčasňovať, nejaké témy vynechať či o nich nerozprávať. Všetky témy, ktoré sa tu odohrávali pred sto rokmi, sú aktuálne aj teraz," podčiarkol Vajdička. V inscenácii sa diváci zoznámia s Marou, ktorá žení druhýkrát syna. Prvé manželstvo zlyhalo, do druhého s nepôvabnou vdovou s malým dieťaťom nahnala syna takmer nasilu. Najskôr sa zdá, že z toho bude len ďalšie trápenie, ale novomanželia, obaja spoločenskí outsideri, si prekvapivo rýchlo nájdu k sebe cestu. Mara zdesene zisťuje, že syn ju už nepotrebuje, že nad ním stráca moc.

 

img

 

Zuza pochováva svojho muža. Veľmi nesmúti za mužom pijanom a násilníkom, s ktorým si veľa šťastia neužila, no hlavne sa v nej prebúdza dlho umlčaná túžba. Jej dávna láska z mladosti je už tiež vdovec. Otázka znie, či je možné vrátiť sa o štvrťstoročie späť a napraviť, čo pokazili manželstvami z rozumu. V jednotlivých úlohách sa predstavia Diana Mórová, Kamila Magálová, Jozef Vajda, Emília Vášáryová, František Kovár, Emil Horváth, Rebeka Poláková, Gregor Hološka, Daniel Fischer a Bence Hégli (poslucháč VŠMU). 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona