Pri útoku na Cypre sa nezranil žiadny Slovák

NETKY.SK • 18 August 2023, 16:30 • 2 min
Pri útoku na Cypre sa nezranil žiadny Slovák

Bratislava/Nikózia-Tureckí Cyperčania napadli slovenských a britských členov mierovej misie, útočníci poškodili majetok OSN

slovakia

left justify in out

Príslušníci Ozbrojených síl Slovenskej republiky (OS SR) vykonávajú dlhodobo záslužnú činnosť v rámci mierovej misie Organizácie spojených národov. Svoje poslanie vykonávajú pre bezpečnosť krajiny na Strednom východe. Jednotky OS SR informovali o prepade Slovákov a Britov z mierovej misie tureckými Cyperčanmi. Podľa zverejnených informácií sú slovenskí vojaci v poriadku. 

 

Pri piatkovom fyzickom útoku na príslušníkov mierovej misie Organizácie Spojených národov na Cypre (UNFICYP) zo strany tureckých Cyperčanov nedošlo k zraneniu žiadneho slovenského príslušníka misie. Ozbrojené sily (OS) SR o tom informovali na sociálnej sieti. Cyperská vláda uviedla, že turecké okupačné sily napadli slovenských a britských členov mierovej misie. Nikózia útok v demilitarizovanej zóne rozdeľujúcej stredomorský ostrov vo vyhlásení odsúdila. Podľa agentúry AFP uviedla, že zo strany tureckých síl ide o "organizované incidenty", informuje TASR.

Mierové sily OSN na Cypre predtým oznámili, že turecké sily napadli príslušníkov misie UNFICYP, ktorí sa snažili zabrániť výstavbe cesty v demilitarizovanej zóne. K incidentu došlo pri obci Pyla, ktorej časť leží v demilitarizovanej zóne neďaleko Larnaky. "Mierové jednotky operácie UNFICYP zablokovali vozidlami nepovolenú výstavbu v oblasti nárazníkovej zóny a následne došlo k incidentu, pri ktorom bol poškodený majetok OSN," priblížili z Ozbrojených síl SR.

K útoku prišlo v ranných hodinách. OS SR zároveň odsúdili akékoľvek kroky, ktoré vedú k eskalácii napätia, a vyzývajú na rešpektovanie mandátu misie OSN na Cypre. Slovensko v nej pôsobí od roku 2001. Aktuálne by malo byť podľa údajov na webe Ministerstva obrany SR nasadených 240 slovenských vojakov. Konanie cyperských Turkov v nárazníkovej zóne OSN na Cypre odsúdili aj EÚ, Británia, Francúzsko a Spojené štáty. V spoločnom vyhlásení vyjadrili "vážne znepokojenie nad neoprávnenou výstavbou" cesty.

 

Nemenovaný predstaviteľ pre AFP priblížil, že polícia a vojaci v civile z Tureckom okupovanej časti Cypru udreli päsťou príslušníka mierových síl OSN a desiatky ďalších "násilne odtlačili". Jedno z vozidiel OSN podľa neho odtiahli traktorom, pričom značne poškodili tri vozidlá OSN. Podľa cyperských médií utrpeli zranenia traja príslušníci mierových síl OSN, ktorých štátna príslušnosť nebola známa. Obec Pyla však spadá pod "sektor 4" mierových síl OSN, ktorý má na starosti slovenský kontingent, napísal denník Cyprus Mail.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Zlatica Gregorová
TASR
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies