REPORTÁŽ: Vláda schválila 13. dôchodok a zvýšila prídavok na dieťa

NETKY.SK • 12 Február 2020, 13:04 • 2 min
REPORTÁŽ: Vláda schválila 13. dôchodok a zvýšila prídavok na dieťa

Rodičia by si mali finančne prilepšiť. Vláda dnes schválila návrh novely zákona o prídavku na dieťa, ktorý má zabezpečiť jeho zvýšenie, a to plošne aspoň na sumu 50 eur. Prilepšia si aj seniori, ktorí od decembra 2020 budú dostávať 13. dôchodok.

slovakia

left justify in out

 

Prídavok na deti sa zvýši o 25,05 eur

Zvýšenie prídavku na dieťa bude v budúcom roku 2021 predstavovať 25,05 eura mesačne. "Návrh zákona má za cieľ poskytnúť rodičom nezaopatreného dieťaťa väčšiu podporu zo strany štátu a čiastočne odbremeniť rodičov od finančných výdavkov, ktoré im vznikajú v dôsledku zabezpečovania starostlivosti o nezaopatrené dieťa," konštatuje rezort práce v dôvodovej správe k novele zákona s tým, že súčasná suma tejto dávky sa aj napriek každoročnej valorizácii javí ako nepostačujúca.

 

V budúcom roku sa zvýšenie prídavku na dieťa bude priemerne mesačne týkať 1.087.900 detí, priemerne mesačne by sa malo opatrenie dotknúť 651.830 poberateľov príspevku a vyžiadať by si malo takmer 300 miliónov eur.

 

Aké zmeny očakáva rezort?

"Návrh bude mať pozitívny vplyv na hospodárenie domácností s nezaopatrenými deťmi, respektíve na ich príjmy. Zvýšenie sumy prídavku na dieťa bude mať pozitívny vplyv na všetky domácnosti s nezaopatrenými deťmi, ktoré poberajú túto dávku," očakáva rezort práce.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Peter Pellegrini (@peter_pellegrini),

 

Vláda schválila 13. dôchodok

Od decembra tohto roka by sa mal Slovensku zaviesť trinásty dôchodok pre všetkých penzistov. Ten nahradí doterajší vianočný príspevok, ktorý Sociálna poisťovňa vlani vyplácala len tým penzistom, ktorých dôchodok alebo úhrn dôchodkov dosahoval najviac 658,50 eura. Kým suma vianočného príspevku klesala s rastúcou výškou dôchodku, trinásty dôchodok bude Sociálna poisťovňa vyplácať v rovnakej výške pri rovnakom druhu dôchodku. Všetci starobní dôchodcovia by mali dostávať trinásty dôchodok v sume 460 eur, čo je priemerná suma starobnej penzie. Vyplýva to z návrhu novely zákona o sociálnom poistení, ktorý v stredu schválila vláda. Kabinet súčasne schválil návrh, aby sa parlament legislatívnym návrhom zaoberal v skrátenom legislatívnom konaní. Výdavky na vyplácanie trinástych dôchodkov majú v tomto roku dosiahnuť 589 miliónov eur ročne. Po odpočítaní 147 miliónov eur, ktoré sa usporia na zrušených vianočných príspevkoch, tak čisté výdavky na trináste penzie predstavujú 442 miliónov eur.

 

13. dôchodok bude vo výške priemernej sume dôchodkov
Poberatelia ostatných druhov dôchodkov by mali dostávať vždy v decembri trinásty dôchodok vo výške, ktorá zodpovedá priemernej sume daného druhu dôchodku. Pri predčasných dôchodcoch má ísť o 433 eur, invalidných penzistoch s mierou postihnutia nad 70 percent 380 eur, invalidných dôchodcoch pri miere postihnutia do 70 percent 209 eur, vdovy majú poberať trinásty dôchodok v sume 263 eur, vdovci 208 eur a poberatelia sirotských dôchodkov 138 eur. Trinásta penzia pre poberateľov sociálnych dôchodkov má dosahovať 255 eur a invalidných dôchodcov z mladosti 281 eur. Nárok na trinástu penziu má mať 1 milión 422-tisíc dôchodcov.

Vyjadrenie Petra Pellegriniho
"Vnímam to ako zodpovedné voči ľuďom, ktorí tu žijú," povedal na tlačovej besede po rokovaní vlády premiér Peter Pellegrini. Ako ďalej uviedol, je mu ľúto hystérie, ktorú voči týmto opatreniam rozpútala opozícia. "Neboli ste, nie ste a ani nebudete schopní prijímať opatrenia, vôbec vám nezáleží na tom, ako ľudia žijú, ale ide vám o to, ako sa chopiť moci," odkázal opozičným stranám. Na mimoriadnej schôdzi parlamentu bude mať podľa neho opozícia možnosť ukázať, ako sa postavia k opatreniam pre rodiny s deťmi a pre seniorov. Zvýšenie prídavkov na deti vníma ako investíciu do budúcnosti národa. "Slovenské verejné financie vždy zvládli zafinancovať takéto opatrenia," tvrdí Pellegrini.

 

img

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Gabriela Nagyova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies