Pri útoku militantov IS v Sýrii zahynulo desať vojakov

NETKY.SK • 8 August 2023, 11:32 • 2 min
Pri útoku militantov IS v Sýrii zahynulo desať vojakov

Damask 8. augusta (TASR) - Militanti extrémistickej organizácie Islamský štát (IS) zabili desiatich sýrskych vojakov a provládnych bojovníkov v provincii Rakka, bývalej bašte džihádistov. Oznámilo to v utorok Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR).

slovakia

left justify in out

"(Militanti z) IS zaútočili na pozície a kontrolné stanovištia patriace (sýrskemu) režimu... podpálili vojenské vozidlá a domy," uviedlo SOHR sídliace v Británii. K útoku došlo ešte v pondelok večer. Zranenia podľa SOHR utrpelo ďalších šesť vojakov, niektorí z nich sú v kritickom stave. Vládne jednotky ovládajú vidiecke oblasti na juhu a východe provincie Rakka, zvyšné časti územia sú pod kontrolou kurdských bojovníkov.

 

Minulý týždeň bojovníci IS oznámili, že pri potýčkach na severozápade Sýrie zahynul ich vodca abú Husajn Husajní Kurajší. IS vyhlásil v júni 2014 kalifát po dobytí rozsiahleho územia v Sýrii a Iraku. Pod vlnou novej ofenzívy sa však tento samozvaný kalifát o niekoľko rokov rozpadol. Islamský štát bol v Iraku porazený v roku 2017 a v Sýrii dva roky neskôr. Bunky tejto organizácie však stále podnikajú útoky v oboch týchto krajinách.

Skupina IS kontrolovala jednu tretinu Iraku a Sýrie na svojom vrchole v roku 2014. Hoci bola v oboch krajinách porazená, jej bojovníci naďalej vedú smrtiace útoky. 

Podľa Sýrskeho pozorovateľského centra pre ľudské práva (SOHR) bolo od začiatku tohto roka až 373 obetí pri násilných konfrontáciách medzi militantmi IS a provládnymi silami a milíciami v sýrskej púšti. SOHR dodalo, že pri útoku, ktorý sa odohral v pondelok večer, bolo zranených šesť sýrskych vojakov, pričom niektorí sú v kritickom stave.

 

Mesto Rakká v strednej časti severnej Sýrie prevzal IS v roku 2014 ako svoje de-facto hlavné mesto a vládne v ňom železnou rukou v rámci svojho samovyhláseného „kalifátu“

V októbri 2017 bola militantná skupina vykopnutá zo svojej sýrskej bašty Sýrskymi demokratickými silami (SDF) - alianciou kurdských a arabských bojovníkov podporovaných Spojenými štátmi.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: TASR / AFP, Middle East Eye Foto: Middle East Eye
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies