Kolíková by sa podľa Gyimesiho mala naučiť robiť kompromisy! Inak súdna mapa neprejde

NETKY.SK • 20 Február 2022, 14:45 • 2 min
Kolíková by sa podľa Gyimesiho mala naučiť robiť kompromisy! Inak súdna mapa neprejde

BRATISLAVA - Poslanec György Gyimesi si myslí, že ak sa ministerka spravodlivosti Mária Kolíková nenaučí robiť kompromisy a bude naďalej presadzovať súdnu mapu, tak reforma neprejde. Mohla by sa dokonca dočkať vyjadrenia nedôvery. Peter Pellegrini by očakával odchod ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej z funkcie.

slovakia

left justify in out

Gyimesi to uviedol v nedeľnej diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12. S nezaradeným poslancom z Hlasu-SD Erikom Tomášom sa zhodli, že s Kolíkovej reformou nesúhlasí ani jeden sudca. Tomáš ministerku kritizuje za "držanie sa stoličky zubami-nechtami". Každý minister vo vyspelej krajine by podľa neho odstúpil, ak by mu neprešla jeho najzásadnejšia reforma.

 

img

 

„Ministerka nemá jediný patent na to, ako má justícia vyzerať. Bude sa musieť naučiť robiť kompromisy. Ak sa to nenaučí a ak naďalej bude týmto štýlom presadzovať súdnu mapu, tak si osobne myslím, že súdna mapa neprejde a tým pádom jej bude vyjadrená nedôvera," povedal Gyimesi.

 

imgimg

 

Pochybuje o jej vyjednávacích schopnostiach, nie však o jej arogancii. Podčiarkol, že koalícia nikdy nepovedala, že súdna mapa neprejde, ale že neprejde v jej predloženej podobe. Ministerka podľa neho nemôže hádzať vinu na tých, ktorí reformu nepodporili, keďže výhrady zaznievali dlhodobo. Gyimesi si myslí, že k neschváleniu častí reformy prispelo i to, že Kolíková mala prísť pol hodinu pred hlasovaním na stretnutie a dať písomné záruky, že zmeny v druhom čítaní budú zapracované, ale neurobila tak. Kolíková to počas týždňa odmietla, podľa Gyimesiho však nehovorí úplne pravdu. „Prišla štyri minúty pred hlasovaním povedať, že s tým nič neurobí," vyhlásil.

 

img

 

Tomáš trvá na tom, že Kolíková reformu pripravila spôsobom, ktorý ohrozuje čerpanie fondov z plánu obnovy. „Kolíková ohrozila nielen reformu ako takú, ale aj čerpanie týchto prostriedkov, napriek tomu sa postaví na tlačovú konferenciu a vyhlási, že nikam neodchádza," podotkol s tým, že reformu robí ministerka sama pre seba. „Ak by mala byť funkčná, tak by asi neprotestovali sudcovia a justiční zamestnanci," dodal. Vidí v tom jej záujem obsadiť súd personálne svojimi ľuďmi a tiež záujmy z hľadiska realitného biznisu. Kritizuje náznaky, že sa zmeny môžu pretlačiť napokon v druhom čítaní tzv. prílepkami k tej časti reformy, ktorá prešla.

 

Peter Pellegrini by očakával odchod ministerky

 

Návrh na jej odvolanie ale iniciovať neplánuje. Kolíková sa odísť z funkcie nechystá. Je pripravená rokovať s koaličnými partnermi, aby bola reforma súdnej mapy úspešná. Obaja to uviedli v nedeľnej diskusnej relácii TA3 V politike.

 

img

 

„Očakával by som, že po tom, čo sa stalo v parlamente a aký debakel utŕžila pani ministerka spravodlivosti, lebo ju nepodržali dva kľúčové subjekty koalície, že tu dnes bude sedieť a že sa možno bude lúčiť s ministerskou stoličkou," vyhlásil Pellegrini. Kolíková tvrdí, že nad odchodom z funkcie neuvažovala a stále vidí priestor na presadenie reformy.

 

„Zaskočilo ma, že sa nebolo možné dohodnúť počas schôdze s Borisom Kollárom (Sme rodina), aby sa posunulo rokovanie o mestských súdoch na ďalšiu schôdzu, čím by sa získal čas," podotkla ministerka.

 

img

 

Z kvarteta reformných zákonov prešiel vo štvrtok (17. 2.) do druhého čítania parlamentu len legislatívny návrh upravujúci obvody okresných súdov. Kolíkovú prekvapili výhrady k zákonu, ktorý predpokladá vznik mestských súdov v Košiciach a Bratislave. „Je pre mňa veľké prekvapenie, že mestské súdy boli témou v rámci koalície," vyhlásila. Mestské súdy podľa jej slov pokrývajú štvrtinu všetkých vecí, ktoré prichádzajú na súdy. Tvrdí, že vynaloží úsilie, aby zistila dôvody, prečo zákony nezískali podporu.

 

Pellegrini namiesto toho navrhuje riešiť podstav sudcov. Myslí si, že pri nezmenenom počte sudcov by zlúčenie bratislavských a košických okresných súdov do mestského súdu problém nevyriešilo. Ministerka hovorí, že počet sudcov je dostatočný, len je potrebná ich reorganizácia. „V rámci Bratislavy sú extrémne vyťažení a na inom súde sú sudcovia, ktorí nie sú takí vyťažení. Tým, že spojím kolektívy, budem rovnomerne zaťažovať ich prácu," argumentuje šéfka rezortu spravodlivosti.

 

img

 

Šéf Hlasu-SD zopakoval slová o realitnom biznise, ktorý má byť spojený s reformou súdnej mapy. Kolíková tieto tvrdenia odmieta, rovnako tak kritiku výberového procesu predsedov súdov, ktorého integritu Pellegrini spochybnil.

 

Minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO), ktorý má v utorok (22. 2.) čeliť v parlamente odvolávaniu, má podľa Pellegriniho vedomosť o vedení vyšetrovaní. V tejto súvislosti hovorí o riadenej skupine, odvoláva sa pritom na údajné prepisy z rozhovorov obvinených vyšetrovateľov Národnej kriminálnej agentúry (NAKA). „Je úplne kľúčové, v akom kontexte tieto vety zazneli," reagovala Kolíková s tým, že Mikulec necháva vyšetrovateľom voľné ruky.

 

Zber podpisov za vyhlásenie referenda sa podľa Pellegriniho ešte nezačal. Hlas-SD sa bude podľa jeho slov podieľať na zbieraní podpisov spolu so Smerom-SD. Súčasťou referenda by mali byť tri otázky. Jedna sa má týkať predčasných volieb. „Druhú potrebujú ešte kolegovia zo Smeru-SD naformulovať, týka sa vojenských základní alebo dohody," dodal.

 

Kosová vyzýva Kolíkovú, aby neklamala

 

Bývalá členka Súdnej rady SR a sudkyňa Marcela Kosová vyzýva ministerku spravodlivosti Máriu Kolíkovú, aby v súvislosti s jej osobou neklamala verejnosť a poslancov parlamentu. „Opakovane v médiách aj na pôde parlamentu uviedla, že aj ja tvrdím, že sudcov je dosť, respektíve som mala povedať, že je predpoklad, že ich nebude treba viac. Nikdy som nič také nepovedala, ani osobne pani ministerke, ani verejne," zdôraznila Kosová.

 

img

 

Sudkyňa bratislavského krajského súdu tvrdí, že v januári 2021 apelovala, aby ministerka pred vytvorením súdnej mapy dokončila projekt Váženia prípadov. „Bez tohto projektu nevieme určiť, či je sudcov málo, veľa alebo dosť. Nevieme, či potrebujeme prijímať nových sudcov a koľko, alebo bude stačiť prijať podstatne väčšie množstvo pomocného odborného aparátu, ktorý odbremení sudcov od administratívnej práce, čím sa zrýchli a zefektívni justícia," podotkla Kosová.

 

Šéfka rezortu spravodlivosti Kolíková v nedeľnej diskusnej relácii TA3 V politike uviedla, že počet sudcov na súdoch je dostatočný a vzhľadom na znižujúci sa počet vecí prichádzajúcich na súdy je predpoklad, že ich bude treba menej. „A nakoniec, to som nepovedala ja, povedala to bývalá členka Súdnej rady, ktorá nie je úplne totožná s mojimi názormi a nedá sa povedať, že by mala potrebu mi drukovať," vyhlásila ministerka v televíznej diskusii.

 

Prečítajte si: Benčíkovi na dvere bytu búchala skupina ľudí pre dohodu s USA! Polícia to už rieši



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona