Pri policajnej akcii "Medveď" skončilo v putách osem osôb, podľa vyšetrovateľa nelegálne zamestnali stovky cudzincov

NETKY.SK • 18 Máj 2021, 21:25 • 2 min
Pri policajnej akcii "Medveď" skončilo v putách osem osôb, podľa vyšetrovateľa nelegálne zamestnali stovky cudzincov

BRATISLAVA - Policajti Národnej jednotky boja proti nelegálnej migrácii Úradu hraničnej a cudzineckej polície (ÚHCP) dnes od skorých ranných hodín zasahovali na rôznych miestach v okresoch Trenčín, Nové Mesto nad Váhom a Myjava.

slovakia

left justify in out

Ako informovala hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Bárdyová, akcia s krycím názvom "Medveď" bola zameraná na zadržanie členov organizovanej skupiny podozrivých z trestného činu prevádzačstva formou nelegálnej práce. V rámci akcie obvinili štyri ženy a štyroch mužov vo veku od 32 do 50 rokov.

 

Skupina fungovala roky
„Podľa zistení polície mala organizovaná skupina pôsobiť minimálne od roku 2018 na území západného Slovenska a zabezpečovať nelegálnu prácu v priemyselnej a potravinovej výrobe najmä pre občanov Ukrajiny a Srbska," povedala Bárdyová.

 

Niektorí členovia skupiny podľa nej vystupovali a konali v mene a v prospech zahraničných spoločností so sídlom v Maďarsku ako konatelia, prípadne majitelia, a organizovali nelegálne zamestnávanie najmä v Trenčianskom, Nitrianskom a Trnavskom kraji.

 

„Takýmto spôsobom mali umožniť neoprávnene sa zamestnať minimálne 2 000 Ukrajincom a Srbom," informovala Bárdyová.

 

Prečítajte si tiež: Polícia v týchto chvíľach zasahuje proti gangu prevádzačov na Západnom Slovensku


Falošné doklady
Cudzinci podľa polície prišli na územie Slovenska na základe biometrických pasov, ktoré však neoprávňujú občanom tretích krajín u nás vykonávať závislú prácu. „Niektorí mali doklady umožňujúce prechodný pobyt za účelom zamestnania, vystavené však boli na spoločnosti, pre ktoré reálne nepracovali," uviedla Bárdyová

Členovia skupiny podľa polície zabezpečovali aj prevoz cudzincov, ich ubytovanie, ako aj pracovné zmluvy a doklady. „Ďalší mali odovzdávať výplaty a zálohy zamestnancom, viesť evidenciu odpracovaných hodín, koordinovať faktickú prácu cudzincov na Slovensku," uviedla hovorkyňa s tým, že cudzincom obvinení tiež pomáhali vybavovať prechodné pobyty.

 

Polícia zaistila množstvo dôkazov
Policajti v rámci akcie vykonali osem domových prehliadok, počas ktorých zaistili rôzne dokumenty a účtovníctvo jednotlivých firiem, mobilné telefóny, počítače a ďalšie dôkazy súvisiace s trestnou činnosťou.

 

„Policajtom z Národnej jednotky ÚHCP pomáhali aj kolegovia z mobilnej zásahovej jednotky Sobrance, Riaditeľstva hraničnej a cudzineckej polície Bratislava, príslušníci Krajského riaditeľstva z Trenčína a technici z kriminalisticko-expertízneho ústavu," doplnila Bárdyová.

Hovorkyńa dodala, že v prípade dokázania viny hrozí obvineným trest odňatia slobody na dva až osem rokov.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies