Pri Papue-Novej Guinei došlo k silnému podmorskému zemetraseniu

NETKY.SK • 19 Apríl 2014, 17:12 • 2 min
Pri Papue-Novej Guinei došlo k silnému podmorskému zemetraseniu

SYDNEY - Silné podmorské zemetrasenie s magnitúdou 7,5 zasiahlo dnes krátko pred polnocou miestneho času ostrovný štát Papua-Nová Guinea ležiaci v južnom Tichomorí. Oznámil to na svoje stránke Geologický ústav USA (USGS).

slovakia

left justify in out

Epicentrum zemetrasenia sa nachádzalo 75 kilometrov juhozápadne od papuánskeho mesta Panguna, ktoré sa nachádza na ostrove Bougainville, a 629 kilometrov západne-severozápadne od Honiary, hlavného mesta Šalamúnových ostrovov. K otrasu došlo v hĺbke 31 kilometrov.
      

Bezprostredne neboli k dispozícii správy o obetiach alebo materiálnych škodách, pacifické centrum PTWC však vydalo výstrahu pred prívalovými vlnami cunami pre Papuu-Novú Guineu a Šalamúnove ostrovy.
      

V rovnakej oblasti zaznamenal USGS dvanásť hodín predtým ďalšie stredne silné zemetrasenie s magnitúdou 6,6.
      

Sobotňajší otras je najnovší v sérii seizmických udalostí v regióne za viac ako týždeň. Tá sa začala 11. apríla zemetraseniami s magnitúdami 7,1 a 6,5. Odvtedy bolo zaznamenaných 45 zemetrasení s magnitúdou 4,5 alebo vyššou.
      

Zemetrasenia sú na Papue-Novej Guinei takmer na dennom poriadku. Krajina totiž leží na tzv. Ohnivom kruhu, kde vniká 90 percent všetkých zemetrasení.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies