Cena ropy stále klesá, podľa WTI je to už 11 USD za barel

NETKY.SK • 28 Apríl 2020, 08:55 • 2 min
Cena ropy stále klesá, podľa WTI je to už 11 USD za barel

SINGAPUR - Ceny ropy pokračovali dnes ráno v poklese po výraznom pondelkovom (27. 4.) páde. Negatívny vplyv na ceny majú aktuálne rýchlo sa plniace kapacity zásobníkov a predaj zo strany veľkých ropných fondov.

slovakia

left justify in out

K tomu všetkému je potrebné pripočítať tlak trvajúci od polovice marca na strane dopytu aj ponuky. Cena americkej ropy WTI v ázijskom obchodovaní klesla pod hranicu 11 USD (10,14 eura) za barel.

 

 

Barel (159 litrov) americkej ropy WTI s júnovým kontraktom sa o 7.33 h SELČ predával po 11,22 USD. To bolo o 1,56 USD alebo 12,21 % menej ako v pondelok na konci obchodovania na newyorskej komoditnej burze. Júnový kontrakt na WTI v dnešných hodinách stratil 4,16 USD alebo 24,6 % a uzavrel na 12,78 USD za barel.

 

Zásobníky sa rýchlo plnia

Júnový kontrakt na severomorskú zmes Brent v utorok ráno zlacnel o 91 centov alebo 4,55 % na 19,08 USD za barel. V pondelok sa jeho cena znížila o 6,75 % na 19,99 USD za barel.

Situácia na ropnom trhu zostáva kritická. Pandémia nového koronavírusu spôsobila prepad dopytu a na trhu je nadmerná ponuka. To má za následok, že čoraz viac ropy smeruje do zásobníkov, ktoré sa rýchlo plnia.

 

img

 

Dva faktory na tlak cien 

Prvým je znižovanie voľných skladových kapacít v hlavnom prekladisku v Cushingu v Oklahome, kde sú zásobníky už takmer plné. Druhým je, že veľké ropné fondy sa čoraz viac zbavujú kontraktov na ropu s dodávkou v blízkej budúcnosti. Minulý týždeň sa totiž májový kontrakt na WTI prepadol hlboko do negatívneho pásma a fondy sa snažia predísť opakovaniu tejto situácie.

(1 EUR = 1,0852 USD)

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies