Japonský premiér: Kroky Číny predstavujú vážnu bezpečnostnú hrozbu

NETKY.SK • 5 August 2022, 07:45 • 2 min
Japonský premiér: Kroky Číny predstavujú vážnu bezpečnostnú hrozbu

TOKIO - Japonský premiér Fumio Kišida v piatok označil odpálenie čínskych balistických rakiet počas vojenských cvičení v okolí Taiwanu za vážny problém, ktorý má vplyv na národnú bezpečnosť a bezpečnosť občanov Japonska.

slovakia

left justify in out

Tokio tvrdí, že štyri z piatich čínskych balistických rakiet, ktoré dopadli do výlučnej hospodárskej zóny Japonska, pravdepodobne preleteli ponad hlavný ostrov Taiwanu. Japonsko voči Číne protestovalo diplomatickou cestou. Taiwanské ministerstvo obrany uviedlo, že rakety leteli vysoko v atmosfére a nepredstavovali žiadnu hrozbu. TASR správu prevzala z agentúr AFP a Reuters.

 

 

Prečítajte si aj: Hovorili Rusi pravdu? Z tejto veci obviňuje Ukrajinu medzinárodná organizácia na ochranu ľudských práv!
 

img


„Kroky Číny majú tentoraz vážny vplyv na mier a stabilitu nášho regiónu a medzinárodného spoločenstva," uviedol Kišida po stretnutí s predsedníčkou americkej Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiovou. Povedal tiež, že obaja spojenci budú spolupracovať na udržaní mieru a stability v Taiwanskom prielive, kľúčovej lodnej trase.

Čína vo štvrtok spustila vojenské cvičenia v Taiwanskom prielive, ktoré budú trvať do nedele. Okrem toho odpálila aj 11 balistických rakiet. Ide o reakciu na nedávnu návštevu Pelosiovej na Taiwane. Peking považuje tento samosprávny ostrov za súčasť svojho územia.

 

Zo sveta: Amerika obviňuje Moskvu z falšovania dôkazov

 

img


Kišida ďalej uviedol, že s Pelosiovou diskutovali o geopolitických otázkach vrátane záležitostí týkajúcich sa Severnej Kórey, Číny a Ruska, ako aj o snahe dosiahnuť svet bez jadrových zbraní.

 

Osemdesiatdvaročná americká politička po stretnutí s Kišidom uviedla, že Spojené štáty „nedovolia" Číne izolovať Taiwan.

 

„Môžu sa snažiť zabrániť Taiwanu v návšteve alebo účasti na iných miestach, ale nebudú Taiwan izolovať tým, že nám budú brániť tam cestovať," povedala. Dodala, že jej cieľom je zabezpečiť mier v Taiwanskom prielive.


Z domova: Milan Vetrák: Igor Matovič je najlepším ministrom. Čo odkázal prezidentke?



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ida Zeleznikova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies