Pri meste Sindžár našli deväť masových hrobov jezídov

NETKY.SK • 30 December 2014, 18:08 • 2 min
Pri meste Sindžár našli deväť masových hrobov jezídov

KÁHIRA - Deväť masových hrobov s telesnými pozostatkami členov irackej etnicko-náboženskej menšiny jezídov objavili v posledných týždňoch príslušníci kurdských ozbrojených síl v okolí mesta Sindžár na severozápade Iraku.

slovakia

left justify in out

Obete zrejme zabili ozbrojenci z extrémistickej skupiny Islamský štát (IS), napísala dnes agentúra DPA.
     

"Hroby obsahujú telesné pozostatky jezídov zabitých teroristickými povstalcami z Dáiš," povedal iracký predstaviteľ pre otázky jezídov z autonómneho regiónu Kurdistan, pričom použil pojem Dáiš, arabskú skratku pre Islamský štát.
     

Masové hroby objavili v okolí mesta Sindžár, obývaného prevažne jezídmi. Kurdské ozbrojené oddiely péšmarga nedávno znovu dobyli oblasť Sindžáru od povstalcov IS.
     

Iracký predstaviteľ, ktorého citovala štátna televízia, počet obetí pochovaných v masových hroboch bezprostredne nespresnil. Povstalci z extrémistickej sunnitskej skupiny IS zničili podľa neho od začiatku svojej invázie na severe Iraku v júni tohto roku 18 chrámov jezídov.
     

Kurdským oddielom péšmarga sa podarilo v polovici decembra prelomiť niekoľkomesačné obliehanie pohoria Sindžár militantmi z IS a vytvorili tak koridor pre útek jezídov uväznených v pohorí.
     

Jezídi sú etnicko-náboženská menšina, ktorej príslušníci vyznávajú staroveké náboženstvo s prvkami zoroastrizmu, islamu, hinduizmu, kresťanstva, judaizmu či šamanstva.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies