Pri brigáde v zahraničí si treba preveriť agentúru, ktorá prácu ponúka

NETKY.SK • 25 Júl 2023, 11:30 • 2 min
Pri brigáde v zahraničí si treba preveriť agentúru, ktorá prácu ponúka

Ak si túžite zarobiť formou brigády, dajte si pozor na to, čo podpisujete

slovakia

left justify in out

Je čas letného oddychu. Zároveň je tu sezóna, kedy sa najmä mladí ľudia vyberajú na skusy za hranice našej krajiny, aby si zarobili prostredníctvom brigád. Nie každý ich poskytovateľ má však dobré úmysly. Aby ste "nenaleteli", dobre si vopred preštudujte, čo podpisujete.

 

Občania, ktorí sa rozhodnú v lete vycestovať na brigádu či na inú prácu a nepreveria si firmu či zamestnávateľa, sa vystavujú riziku, že sa môžu stať obeťou obchodovania s ľuďmi. Osobu alebo agentúru, ktorá prácu ponúka, je potrebné dobre preveriť. Upozornilo na to Ministerstvo vnútra (MV) SR.

 

"Každá pracovná agentúra musí byť uvedená v zozname sprostredkovateľov zamestnania za úhradu, ktorý je dostupný na stránke Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny. Podrobne sa informujte o činnosti agentúry, vypýtajte si referencie od jej klientov. Overte si adresu svojho budúceho zamestnávateľa a to, či vôbec existuje. Seriózna pracovná agentúra poskytne aj telefonický kontakt na zamestnávateľa," priblížilo ministerstvo.

Pracovnú zmluvu odporúča MV SR podpisovať v takom jazyku, ktorému záujemca o prácu rozumie. Zmluva by mala obsahovať meno a adresu zamestnávateľa, adresu pracoviska, náplň práce, výšku odmeny, ubytovacie podmienky a trvanie pracovného pomeru. Tiež je vhodné ju podpísať až vtedy, keď má záujemca o prácu získané potrebné pracovné povolenie alebo víza. O svojom odchode je dobré informovať svojich blízkych alebo známych a oboznámiť ich s presnou adresou plánovaného pobytu.


Ministerstvo vnútra neodporúča za žiadnych okolností nikomu dávať svoj pas alebo občiansky preukaz, teda okrem polície. Stratu dokladov je potrebné nahlásiť polícii a kontaktovať slovenské zastupiteľstvo v danej krajine. MV SR, v ktorého pôsobnosti je aj Informačné centrum na boj proti obchodovaniu s ľuďmi a prevenciu kriminality, sa počas roka, no špeciálne v lete, venuje preventívnym aktivitám a informačným kampaniam. Upozorňuje tak na podvodné praktiky, ktoré sa týkajú nútenej práce či nútenej prostitúcie. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
TASR
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies