Naď: „Výroba obrnených vozidiel Patria sa postupne presunie z Fínska na Slovensko."

NETKY.SK • 5 Máj 2022, 13:23 • 2 min
Naď: „Výroba obrnených vozidiel Patria sa postupne presunie z Fínska na Slovensko."

DUBNICA NAD VÁHOM - Spoločnosť Konštrukta-Defence, člen štátnej skupiny DMD Group z Dubnice nad Váhom, sa bude podieľať na výrobe fínskych kolesových bojových obrnených vozidiel 8 x 8 Patria pre Ozbrojené sily (OS) SR. Na výrobe vozidiel budú participovať aj ďalšie slovenské zbrojárske spoločnosti. Vo štvrtok o tom informoval minister obrany SR Jaroslav Naď (OĽaNO).

slovakia

left justify in out

Zmluvu o obstaraní kolesových bojových obrnených vozidiel uzatvorí podľa neho vláda SR s Fínskom. Rezort obrany odštartoval sériu rokovaní s fínskou spoločnosťou Patria, ale aj so slovenskými zbrojárskymi firmami.

 

„Termín podpísania zmlúv medzi oboma vládami, medzi ministerstvom obrany a spoločnosťou Patria, ako aj zmluvy medzi Patriou s Konštrukta-Defence, je do konca septembra. Rokovania prebiehajú veľmi dobre, vyzerá to tak, že kontrakty podpíšeme už v júli,“ priblížil minister.

 

 

 

Ako dodal, do ôsmich mesiacov po podpísaní zmlúv prídu z Fínska prvé sanitné vozidlá a do 12 mesiacov prvé bojové vozidlá. Prvé vozidlá vyrobia kompletne vo Fínsku aj za účasti zamestnancov slovenských zbrojárskych spoločností. Postupne sa do konca budúceho roka výroba presunie na Slovensko a participovať na nej budú firmy z Dubnice nad Váhom, Tisovca, Moldavy nad Bodvou, Novej Dubnice, Trnavy, Skalice a subdodávatelia z ďalších slovenských miest.

 

V prvej etape projektu by malo OS SR posilniť desať sanitných, šesť veliteľských a 60 bojových obrnených vozidiel. V dlhodobom horizonte sa podľa ministra uvažuje až o 500 vozidlách pre všetky zložky OS SR. Na výrobe vozidiel sa na Slovensku bude podieľať v prvej etape až 1 000 ľudí, vzniknú nové pracovné miesta.

 

 

img

 

„Primárnym kontraktorom na slovenskej strane bude pri tejto veľkej štátnej zákazke štátna akciová spoločnosť Konštrukta-Defence. Vláda SR chce mať kontrolu nad celým týmto projektom prostredníctvom štátnej akciovej spoločnosti. A je to pre OS SR aj istota bezpečnosti dodávok v prípade krízy. Aj preto sme trvali na to, aby veľká časť konkrétnych prác na novom bojovom vozidle Patria bola realizovaná na Slovensku,“ zdôraznil Naď.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Nikoleta Preložníková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies