Zomrel známy škótsky gitarista Ricky Gardiner

NETKY.SK • 18 Máj 2022, 17:31 • 2 min
Zomrel známy škótsky gitarista Ricky Gardiner

GLASGOW – Vo veku 73 rokov zomrel škótsky gitarista a skladateľ Ricky Gardiner, ktorý účinkoval na štúdiových albumoch Low od Davida Bowieho a Lust for Life od Iggyho Popa. Oba vyšli v roku 1977.

slovakia

left justify in out

Informoval o tom denník The Guardian s odvolaním sa na amerického hudobného producenta Tonyho Viscontiho, ktorý smutnú správu oznámil na sociálnych sieťach. Gardinerovi diagnostikovali Parkinsonovu chorobu.

 

 

Rodák z Edinburghu začínal s progrockovou skupinou Beggars Opera, ktorú založil v roku 1969. Formácia sa stala „kultovou“ v celej Európe, najmä v Nemecku.

Gardiner neskôr dostal pozvanie na nahratie gitary na Viscontiho sólový album Visconti's Inventory z roku 1977. Ten mu navrhol, aby účinkoval aj na Bowieho albume Low.

 

V rovnakom čase sa zúčastnil aj na nahrávaní Popovho albumu Lust for Life, na ktorom sa podieľal aj autorsky. Jeho najznámejšou kompozíciou je na ňom skladba The Passenger, ktorá patrí k ikonickým skladbám svetového rocku.

 

Možno vás zaujme: Zomrel slávny český herec Josef Abrhám



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies