Pri bojoch v Jemene zahynulo minimálne 74 detí

NETKY.SK • 7 Apríl 2015, 14:04 • 2 min
Pri bojoch v Jemene zahynulo minimálne 74 detí

AMMÁN - Pri intenzívnych bojoch v Jemene, ktoré trvajú už takmer dva týždne zahynulo minimálne 74 detí a približne stotisíc ľudí bolo nútených opustiť svoje domovy zo strachu o bezpečnosť, uviedol v utorok Detský fond OSN (UNICEF).

slovakia

left justify in out

Boje podľa údajov UNICEF-u skomplikovali aj zásobovanie vodou vo viacerých oblastiach na juhu Jemenu, pričom pretekanie odpadovej vody zvyšuje riziko nákazy v niektorých lokalitách. Nemocnice čelia náporu obrovského množstva zranených a často nemajú ani dostatok základných potrieb. Niektoré sa dokonca stali terčom útokov.

 

Správa UNICEF uvádza, že pri útokoch zahynuli minimálne traja zdravotníci vrátane vodiča sanitky. "(Deti) sú zabíjané, mrzačené a donútené utekať so svojich domovov, pričom je ohrozené ich zdravie a prerušené ich vzdelávanie," uviedol Julien Harneis zástupca UNICEF-u v Jemene. Iná pracovníčka organizácie v Adene dodala, že nemocnice sú preplnené a prišlo dokonca k únosom niekoľkých sanitiek. Systémy zásobovania vodou sú zničené vo viacerých mestách na juhu krajiny vrátane prístavu Aden. UNICEF postihnutú oblasť zásobuje čerpadlami. Organizácia zároveň odhaduje, že minimálne 100 tisíc ľudí bolo nútených utiecť zo svojich domovov do bezpečnejších oblastí v krajine.

 

Saudská Arábia začala uskutočňovať nálety proti šiitským povstalcom známym ako Húsíovci pred dvanástimi dňami. Postupne sa k nej pridali aj ďalšie arabské krajiny. Podľa OSN za posledné takmer dva týždne zahynulo v Jemene už vyše 500 ľudí a ďalších 1700 utrpelo zranenia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies