Prezidentke sa páči tlak na dosiahnutie uhlíkovej neutrality už do dvadsiatich rokov

NETKY.SK • 27 September 2020, 15:20 • 2 min
Prezidentke sa páči tlak na dosiahnutie uhlíkovej neutrality už do dvadsiatich rokov

Zuzane Čaputovej, ale aj minister Ján Budaj sa tešia z iniciatívy v prospech životného prostredia.

slovakia

left justify in out

Prezidentka SR Zuzana Čaputová aj minister životného prostredia Ján Budaj (OĽANO) vítajú iniciatívu Klíma ťa potrebuje. Priznali to na sociálnej sieti. Cieľom je upozorniť vládu na potrebu riešenia klimatickej zmeny.


Čaputová zdôraznila, že pritom nejde len o teóriu, ale skutočnú hrozbu, ktorá dotýka nás všetkých. "Vidieť to na extrémnych zmenách v počasí, na objeme úrody, na počte úmrtí v dôsledku znečisteného ovzdušia, na vymierajúcich živočíchoch. Klíma je v kríze a potrebuje nás," uviedla.
 

img

 

Minister Ján Budaj túto iniciatívu tiež víta. "Máme na to, aby sme v rámci 'zelenej obnovy' urýchlili uhlíkovú neutralitu," povedal šéf enviro-rezortu. A jeho ministerstvo chce byť pozitívnym príkladom. V pláne je už "ozelenenie" a zlepšenie energetickej bilancie budov v rezorte. "Dosiahnutie uhlíkovej neutrality úradu MŽP rátame do roku 2030," podotýka minister.


Pod iniciatívu "Za klímu, za budúcnosť" sa podpísalo už takmer 40-tisíc obyvateľov. Chcú, aby poslanci Národnej rady SR vyhlásili stav klimatickej núdze. Chcú takto prispieť k uhlíkovej neutralite na v krajine medzi Tatrami a Dunajom už v roku 2040.

 

 

Zároveň by chceli, aby vláda do konca roka 2021 pripravila záväzný plán a stratégiu, ako to urobiť. Žiadajú aj o najvyššie sprísnenie klimatických cieľov. Tie už na jeseň budú navrhnuté zo strany EÚ.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michal redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies