Prezidentka už nechce nechať nič na náhodu. Ministrovi zdravotníctva predostrela jasné požiadavky

NETKY.SK • 23 Február 2021, 13:59 • 2 min
Prezidentka už nechce nechať nič na náhodu. Ministrovi zdravotníctva predostrela jasné požiadavky

BRATISLAVA - Prezidentka SR Zuzana Čaputová sa na margo vážnej epidemiologickej situácie v utorok obrátila s požiadavkami na ministra zdravotníctva Mareka Krajčího (OĽANO).

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Hlava štátu Zuzana Čaputová vzhľadom na zlú epidemiologickú situáciu v krajine zhrnula v liste požiadavky, ktoré adresovala šéfovi rezortu zdravotníctva Marekovi Krajčímu.

 

Kľúčové je sekvenovanie pozitívnych vzoriek

Ministra vyzvala, aby zabezpečil sekvenovanie vzoriek a vyriešil otázku finančného ohodnotenia zdravotníckeho personálu. Informoval o tom hovorca hlavy štátu Martin Strižinec.

 

img

 

Prezidentka sa dožaduje, aby rezort zariadil analýzu pozitívnych vzoriek na výskyt nových mutácií koronavírusu (tzv. sekvenovanie), tak, ako to odporučili v priebehu minulého týždňa experti v Prezidentskom paláci.

 

„Nutne potrebujeme vedieť, ako na tom sme. Musíme vedieť, s akými nebezpečnými mutáciami vírusu sme aktuálne konfrontovaní a aký výrazný je ich výskyt,“ napísala prezidentka Čaputová.

 

Súvisiaci článok: Matematik: Slovensko je v dátovom pekle! V skutočnosti nevieme, aká je epidemiologická situácia v krajine

 

Motivácia zdravotníkov

Doplnila, že informácie o výskyte nových mutácií vírusu považuje za kľúčové pre ďalšie rozhodovanie o pandemických opatreniach do budúcna.

 

Podľa prezidentky je nevyhnutné stabilizovať zdravotnícky personál, finančne ho motivovať a takýmto spôsobom zabrániť odlivu zdravotníkov do zahraničia v čase, keď sa Slovensku podarí poraziť pandémiu koronavírusu.

 

„Veľmi si vážim, že zdravotníci aj napriek ťažkým podmienkam a absolútnemu preťaženiu vykonávajú svoje povolanie s veľkou obetavosťou. Uvedomujem si však, že sú už vyčerpaní a mnohí z nich aj demotivovaní či frustrovaní,“ uviedla.

 

img

 

O 13:00 hodine sa hlava štátu stretla v Prezidentskom paláci s premiérom Igorom Matovičom a predsedom parlamentu Borisom Kollárom. Predmetom diskusie bola epidemiologická situácia na Slovensku.

 

Mohlo by vás zaujímať: Prezidentka Čaputová sa prihovorila národu. Situácia je vážna, prekročili sme hranicu 6 tisíc úmrtí na COVID-19



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies