Prezidentka SR: Vďaka Cyrilovi a Metodovi sa viera na Slovensku stala zrozumiteľnou

NETKY.SK • 5 Júl 2021, 12:57 • 2 min
Prezidentka SR: Vďaka Cyrilovi a Metodovi sa viera na Slovensku stala zrozumiteľnou

BRATISLAVA - Slovensko aj dnes potrebuje "nositeľov slova", ktorí prinesú pokoj a nádej. Napísala prezidentka SR vo svojom profile na sociálnej sieti v súvislosti s pripomienkou príchodu svätého Cyrila a Metoda.

slovakia

left justify in out

Na Slovensku sa ich príchod pripomína 5. júla štátnym sviatkom. Čaputová dodala, že títo kňazi na Slovensku významným spôsobom formovali nielen kresťanskú kultúru, ale aj jazyk (hlaholika), vzdelanosť a národnú identitu.

 

img

 

Podľa nej dôvodom príchodu nebolo ohlasovať niečo nové, ale aby sa viera stala zrozumiteľnou. So sebou priniesli novú perspektívu, štruktúru a svetlo potrebné pre orientáciu v ťažkých časoch.

"Kultúra je aj spôsob, akým hľadáme odpoveď na otázky o zmysle toho, čo prežívame a kam smerujeme...Potrebujeme lídrov, ktorí budú inšpirovať a kultivovať najmä to, čo je v nás dobré, ušľachtilé a pravdivé," konštatovala.

 

 

Zároveň ocenila, že pápež František ohlásil návštevu Slovenska práve v tomto čase. Svätý Otec František oznámil 4. júla, že od 12. do 15. septembra 2021 pricestuje na návštevu Slovenska. Urobil tak po príhovore a modlitbe Anjel Pána vo Vatikáne.

 

 

Viac sa dozviete: Je to potvrdené! Pápež František navštívi Slovensko už na jeseň


Sviatok svätých Cyrila a Metoda oslavujú rímskokatolíci každoročne 5. júla ako pripomenutie symbolického výročia príchodu solúnskych bratov Cyrila a Metoda na Veľkú Moravu v roku 863.

 

img

 

Slovanské pravoslávne cirkvi majú vlastný deň oslavy svätých Cyrila a Metoda, ktorým je podľa pravoslávneho kalendára 11. máj a podľa občianskeho kalendára 24. máj. Všeobecný rímsky kalendár, ktorý platí od roku 1970, si pripomína pamiatku svätých bratov 14. februára, čo je dátum úmrtia svätého Cyrila.
 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies