EÚ odhaduje, že Rusi by mohli mať na hraniciach s Ukrajinou vyše 150-tisíc vojakov

NETKY.SK • 19 Apríl 2021, 21:17 • 2 min
EÚ odhaduje, že Rusi by mohli mať na hraniciach s Ukrajinou vyše 150-tisíc vojakov

BRUSEL - Európska únia (EÚ) odhaduje, že pri ukrajinskej hranici je už 150-tisíc ruských vojakov. Po virtuálnom stretnutí ministrov zahraničia členských štátov to povedal šéf zahraničnej politiky EÚ Josep Borrell, podľa ktorého je to najväčšie nasadenie ruského vojska v pohraničí s Ukrajinou vôbec.

slovakia

left justify in out

Ukrajina odhadovala menej 

Odkiaľ má informáciu o počte vojakov, neuviedol, no je to viac ako stredajší odhad ukrajinského ministra obrany Andrija Tarana, ktorý hovoril o 110-tisíc vojakoch, informuje agentúra AP.

"Je jasné, že keď nasadíte veľa vojakov, je to znepokojujúca záležitosť," skonštatoval Borrell s tým, že na rozpútanie konfrontácie stačí "iskra". Neskôr vyzval Rusko, aby stiahlo svojich vojakov.

 

img

 

Témou bola ja väzba Navaľného 
Borrell sa tiež v pondelok vyjadril na margo stavu väzneného ruského opozičného lídra Alexeja Navaľného, ktorý je podľa neho „kritický“. Ako uviedol, európska dvadsaťsedmička bude pripisovať stav jeho zdravia a bezpečnosť na zodpovednosť Kremľu.

"Zatiaľ nepríde žiaden krok v oblasti zväčšenia sankcií" na Rusko, vyjadril sa Borrell. Politik tiež uviedol, že nepadla žiadosť o synchronizované vyhosťovanie z EÚ v súvislosti s ostatným sporom Česka a Ruska. Česká republika cez víkend oznámila vyhostenie 18 pracovníkov ruskej ambasády pre podozrenie zo zapojenia ruských agentov do výbuchov muničných skladov vo Vrběticiach v roku 2014.

 

img


"Celkovo sa vzťahy s Ruskom nezlepšujú, ale naopak, napätie sa zvyšuje na rôznych frontoch," vyjadril sa šéf európskej diplomacie.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies