Prezidentka podpísala, že dopravcovia budú povinní oznámiť takúto prekážku

NETKY.SK • 22 September 2020, 16:31 • 2 min
Prezidentka podpísala, že dopravcovia budú povinní oznámiť takúto prekážku

Zuzana Čaputová podpísala novelu zákon, ktorý dopravcov prinúti informovať o prekážkach voľného pohybu tovaru.

slovakia

left justify in out

Dôvodová správa k zákonu konštatuje aplikačný problém, „keď Únia autodopravcov Slovenska neoznámila plánovaný štrajk, ktorý následne spôsobil veľký kolaps v cestnej preprave, a tým spôsobil prekážky voľného pohybu tovaru".

 

Tento problém by mal byť odstránený prijatím novely zákona, pod ktorú sa už podpísala aj prezidentka Zuzana Čaputová.

 

 

Orgán štátnej správy, územnej samosprávy alebo iný orgán zodpovedný za vznik prekážok voľného pohybu tovaru na Slovensku, musí informovať o prekážkach voľného pohybu tovaru. Musí sa tak stať aj spolu s uvedením miesta a času trvania prekážok voľného pohybu tovaru.

 

Voľný pohyb tovarov, ktorý bol v súlade s právnymi predpismi uvedený na trh v inom členskom štáte Európskej únie (EÚ), sa takto má zlepšiť. Počíta s tým vládna novela zákona o poskytovaní informácií o technickom predpise.

 

 

Hospodársky subjekt by mal mať podľa návrhu možnosť vydať dobrovoľné vyhlásenie o vzájomnom uznávaní na účely jednoduchšieho uplatnenia pravidla vzájomného uznávania. Pôjde o miesto, kde subjekt chce sprístupniť už uvedený výrobok na trhu, ktorý je neregulovaný harmonizovanými právnymi predpismi EÚ. Týkať sa to bude aj členského štátu EÚ či štátu, ktorý je zmluvnou stranou Dohody o Európskom hospodárskom priestore.

 

Návrh zákona zavedie formu a jazyk sprístupnenia vyhlásenia o vzájomnom uznávaní takým spôsobom, ako to vyžaduje EÚ. Mal by pritom len spresniť požiadavky kladené samotným nariadením.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michal redaktor

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona