Prezident zlyhal v uvažovaní o všetkých súvislostiach referenda

NETKY.SK • 8 Júl 2010, 07:05 • 2 min
Prezident zlyhal v uvažovaní o všetkých súvislostiach referenda

Prezident zlyhal v uvažovaní o všetkých súvislostiach referenda

slovakia

left justify in out

Z formálno-právnej stránky asi niet čo vytknúť rozhodnutiu pána prezidenta, ale zo širšieho spoločensko-politického hľadiska podľa mňa pán prezident zlyhal pri uvažovaní o všetkých súvislostiach ešte pred parlamentnými voľbami. Čiže tam ja vidím dosť silný manipulovateľný prvok z jeho strany."
Bratislava 7. júla (TASR) - Zo širšieho spoločensko-politického hľadiska prezident SR Ivan Gašparovič zlyhal v uvažovaní o všetkých súvislostiach referenda ešte pred parlamentnými voľbami. "Tam vidím silný manipulovateľný prvok z jeho strany," uviedol dnes v reakcii na vyhlásenie referenda iniciovaného SaS pre TASR politológ Grigorij Mesežnikov.
Podľa jeho slov mu síce niet čo vyčítať z formálno-právnej stránky vyhlásenia plebiscitu, ale jeho "nastavenie" bolo od začiatku také, aby v nijakom prípade nevytvoril priaznivejšie podmienky pre oponentov strany Smer-SD na dobrý volebný výsledok v júnových parlamentných voľbách. "V jeho úvahách sa objavoval len tento faktor, plnil stranícku úlohu, ktorú mu zadefinovalo postavenie človeka zvoleného za podpory strany Smer-SD," upozornil.
Politológ pripomenul, že prezident mal možnosť vypísať plebiscit tak, aby sa konal v deň parlamentných volieb. "Občania by sa ešte vyjadrili k otázkam, ktoré sa napokon dostali do programových téz," poznamenal. Z hľadiska účasti je termín 18. september nepriaznivý, preto nepredpokladá, že by sa referendum skončilo úspechom. "Zmysel tohto referenda po tom, čo štyri otázky boli zaradené do programu novej vlády, sa stráca," dodal.
Mesežnikov nepredpokladá, že by okrem SaS, iniciátora ľudového hlasovania, ostatné strany vládnej štvorky venovali tomuto referendu veľkú pozornosť, ani vyvíjali úsilie na zvýšenie účasti.
V celej tejto "akcii" nevidí veľký zmysel ani politológ Miroslav Kusý. "Nebude už v podstate o čom hovoriť, jedine o drahých autách možno, ale to je zbytočný luxus urobiť o tom referendum," konštatoval. Je presvedčený, že vzhľadom na nízku účasť voličov sa nepodarí dotiahnuť nápad SaS do úspešného konca. Podľa jeho názoru má Slovensko veľmi zlé skúsenosti s konaním plebiscitov a okrem toho sa toto ďalšie bude konať v období medzi parlamentnými a komunálnymi voľbami. "Voliči sú toho už presýtení," tvrdí Kusý.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies