Turecký prezident varoval Európu, že jeho krajina nebude skladom utečencov

NETKY.SK • 20 August 2021, 09:26 • 2 min
Turecký prezident varoval Európu, že jeho krajina nebude skladom utečencov

ANKARA - Turecko čelí potenciálnej novej vlne migrácie z Afganistanu. Prezident Recep Tayyip Erdogan vyzval európske krajiny, aby zdieľali zodpovednosť za Afgancov utekajúcich pred militantným hnutím Taliban. Upozornil, že Turecko sa nestane pre Európu skladom utečencov.

slovakia

left justify in out

Erdogan v  televíznom prejave povedal, že jeho vláda, ak to bude nutné, začne rokovania s vládou, ktorú by mohol sformovať Taliban.


Erdogan svoj prejav predniesol po tom, ako v uplynulých týždňoch stúpol počet Afgancov, ktorí do Turecka prišli cez hranice s Iránom. V Turecku však zosilneli protiimigrantské nálady, keďže krajina zápasí s ekonomickými ťažkosťami vrátane vysokej nezamestnanosti, ktoré ešte zhoršila pandémia koronavírusu.

 

Prečítajte si: AKTUALIZÁCIA: VIDEO: Záplavy v Turecku si vyžiadali 40 obetí a stovky nezvestných

„Musíme pripomenúť našim európskym priateľom tento fakt: Európa nemôže zotrvávať mimo problému utečencov tým, že tvrdo uzatvorí svoje hranice,“ povedal Erdogan. „Turecko nemá povinnosť, zodpovednosť alebo záväzok byť pre Európu skladom utečencov.“ 

 

„Náš štát je predovšetkým zodpovedný za bezpečnosť a blaho svojich 84 miliónov občanov. Na druhej strane nie sme spoločnosť, ktorej chýba charakter, myslí iba na seba a obracia sa chrbtom k tým, ktorí prídu k našim dverám.”

 

Možno vás zaujme: Taliban doslova loví novinárov!

Dodal, že v jeho krajine žije 5 miliónov cudzincov, vrátane 3,6 milióna Sýrčanov, ktorí ušli pred občianskou vojnou, a 300 000 Afgancov. Konštatoval, že si je vedomý nespokojnosti tureckej verejnosti s utečencami. Zopakoval pritom, že jeho krajina zvýšila počet vojakov a policajtov na svojich hraniciach s Iránom, a že múr, ktorý budujú na hraniciach, je takmer dokončený.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona