Prezident Sulajmán vyzval hnutie Hizballáh na stiahnutie sa zo Sýrie

NETKY.SK • 18 Máj 2014, 11:10 • 2 min
Prezident Sulajmán vyzval hnutie Hizballáh na stiahnutie sa zo Sýrie

BEJRÚT - Libanonský prezident Michel Sulajmán vyzval v sobotu militantné hnutie Hizballáh, aby stiahlo svoje oddiely zo Sýrie, čím by sa Libanon vyhol možným negatívnym dopadom v budúcnosti.

slovakia

left justify in out

Prezidentove slová prišli týždeň pred vypršaním jeho šesťročného funkčného obdobia, píše agentúra AP.
      

Sulajmán komentár učinil v horskej dedine Bríh počas slávnosti zmierenia medzi tamojšou komunitou Drúzov a kresťanov. Región bol v občianskej vojne, ktorá zúrila v rokoch 1975-1990, svedkom krutého sektárskeho násilia.
     

"Apelujem na návrat do Libanonu a stiahnutie sa zo susedných oblastí so zámerom predísť možnému postihu krajiny v budúcnosti," povedal Sulajmán, ktorý je kritikom Hizballáhu podporujúceho sily sýrskeho prezidenta Bašára Asada.
      

Hnutie, ktoré sa vlani otvorene pridalo k sýrskemu konfliktu, bude prezidentovu výzvu pravdepodobne ignorovať. Vodca Hizballáhu šejk Hasan Nasralláh prisľúbil ponechať svojich bojovníkov v Sýrii dovtedy, kým bude potrebné Asadovi poskytovať pomoc pri bojoch s povstalcami, zdôrazňuje AP.
      

Bojovníci Hizballáhu stoja za úspechom sýrskych vládnych síl, pričom podpora Damasku aj zo strany skupín napojených na Irán prispela k vývoju situácie v prospech Asada, a to najmä na územiach hraničiacich s Libanonom a neďaleko Damasku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies